God sommarsallad!
Denna sallad är väldigt god, enkel och nyttig också! ?
100g Spenat
50g Ruccola
1 Kruka basilika
1 Stor paprika
10 Körsbärstomater
1/2 Ångkokt sötpotatis
Ångkokning är ett perfekt sätt att göra en råvara mer lättsmält samtidigt som man bevarar mycket av näringen.
Tärna sötpotatisen och sätt den på ångkokning ca 5 min.
Häll alla grönsaker i en stor skål. Tärna paprika, tomat och lägg på grönsakerna. Plocka av basilikabladen och lägg på salladen. Lägg sedan på sötpotatisen när den har svalnat lite. Smaksätt med lite citronjuice, salt, peppar och olivolja. Smaklig måltid!
A green smoothie a day!
Vi behöver äta mer grönt, mer basisk kost för att nära, mineralisera, stärka och minska inflammationer i kroppen. Vi i Sverige äter ca 350 g frukt och grönt varje dag och det är alldeles för lite. Ett lättare sätt att få i sig mer av det gröna är att göra en grön smoothie varje dag! Den passar bra till mellis eller lunch. Mättande och god, Enjoy!
Green smoothie (2 pers)
1 grapefrukt
2 mogna avokado
1 mango
1 stor broccoli
1 påse spenat
1-2 dl vatten
Här är ett recept på bullbollar utan mjölk, mjöl, ägg och jäst. Dessa bollar inte bara smakar bulle de smakar som en hel bulldeg!
Jag brukar fullkomligt frossa i dessa! ?
Ingredienser
• Hasselnötter 0.75 dl
• Mandel 0.75 dl
• Vaniljpulver 1.5 tsk
• Kanel 0.5 tsk
• Kardemumma 0.5 tsk
• Dadlar 12 st
• Kokosolja 0.5 msk
Gör så här:
Mixa nötter av mandel och hasselnötter med vaniljpulvret samt kanel och kardemumma (enligt smak, men ett tips är att ta ganska rikligt med kardemumman)
Lägg 12 färska urkärnade dadlar med kokosoljan och mixa allt igen tillsammans. Rulla till bollar. Klart!
Hoppas att ni tycker som jag att det är underbart goda! ?
Gröna och röda juicer är ett fantastiskt bra sätt att få i sig mängder av grönt fyllt med klorofyll, vitaminer och andra livsviktiga mineraler.
Dagens gröna juice blev nästan 1 l.
4 cellery stjälkar
1 äpple
2 morötter
ca 150 g alfaalfa groddar
1/2 gurka
1 lime
2 rödbetor
Pressa alla ingredienser och njut av denna antiinflammatoriska drink.
Här kommer ett recept för helgens familjemums.
En superenkel chokladmousse som får det att vattnas i munnen.
Ca en person:
1 avokado
4 dadlar utan kärna
2 msk rå kakaopulver eller carob
1 tsk macapulver (kan uteslutas men ger en extra boost)
1 tsk mesquitepulver (kan uteslutas men innehåller mycket kalcium, magnesium, potassium, järn, zink och lysin)
Mixa all ingredienserna i en matberedare eller mixer och njut! Kan även serveras till färska bär.
Enkel höstsallad
Här kommer en enkel och en snabbt lunchtips!
Grönsaker behöver inte vara allt för krångligt.
Här är dagens sallad som består av en hackad Selleri, en knippe dill, lätt stekta champinjoner.
Gör en grund av blandsallad med mycket spenat i och tillsätt dill selleri och de lätt stekta champinjonerna. Häll över lite olivolja och örtsalt och rör om!
Sallad med het paprikasalsa
Många som är hos mig på coachning har svårt att hitta snabba rätter som även barn tycker om. Denna är både enkel och god ?
Paprikasalsa:
1 färsk chili röd
1 röd paprika
2 morötter
1 msk tamari
1 msk kallpressad olivolja
2 msk solrosfrön
1 klyfta vitlök
Sallad:
1 avokado
1 röd paprika
1/4 gurka
gräslök
2 msk solrosfrön
Mixa alla ingredienser till paprikaröran i en matberedare. Hacka alla grönsaker till salladen och servera i en skål med paprikasalsan.
Hoppas att du gillar den!
Raw Taco tallrik
Du behöver för 2 personer:
1 st mixer eller matberedare. En handmixer funkar utmärkt också.
Mixa av grönsaker som du lägger upp i skålar: Majs, tomater, gurka, paprika osv (som ”vanlig” tackos).
Ingredienser
Tacofärs 2 portioner
2 dl Valnötter
1 msk Spiskummin
1 msk Oregano
1 tsk Paprikapulver
Guacamole 2 portioner
2 st Avokado
1/2 Tomat
1/2 Rödlök
1/2 Citron
1 st Vitlök
1/2 tsk Paprikapulver
Tomatsalsa 2 portioner
3 st Tomater
1 st krossad Ananas
2 msk Olivolja
1 st Rödlök
1 st Vitlök
1/2 citron
1 tsk hackad Röd chili
1 st Äppelcidervinäger
2 st Salladsblad att använda som tackoskal.
Denna måltid har en stark antioxidativ effekt, som skyddar våra celler.
För att göra tacofärsen så mixar du nötterna till smulor i en mixer eller i en matberedare. Blanda samman kryddorna med nötmixen och tillsätt lite vatten och mixa igen tills det blir en fast massa, likt färs.
För att göra guacamole, delar du avokadon och gröper ut köttet och mosar den med en gaffel eller om du hellre vill mixa den med en handmixer. Tillsätt hackad rödlök, vitlök och tomat. Mixa sedan samman till en slät smet. Pressa över lite citron och tillsätt paprikapulvret.
Tomatsalsan blir god om du hackar tomaterna och löken i mindre bitar. Pressa vitlöken och blanda samman denna med tomat, lök och ananasen. Tillsätt olivolja och äppelcidervinäger. Sist pressar du över saften från citronen.
Lägg nu tackofärsen i ett stort salladsblad och lägg över de grönsaker du vill ha på. Toppa med guacamole och tomatsalsa.
Näringsämnen:
Rödlöken liksom all typ utav lök, är supernyttigt för vår kropp. Optimalt är att inkludera någon form utav lök i sin dagliga kost. Förtäring utav rödlök medför särskilt goda hälsofördelar. Rödlöken innehåller quercetin än andra löksorter. Quercetin är en stark antioxidant och är antiinflammatorisk, virushämmande och antibiotisk. Den ansens även kunna lindra inflammationer i lungorna, samt stärka lever och blodkärl. Rödlöken innehåller även starka svavelföreningar som allicin och allylpropylsulfid. Dessa bidrar till att stärka kroppen mot infektioner, motverka parasiter i tarmen samt reglera blodsockervärdet. En del blir väldigt gasiga i magen när de äter lök. Det kan bero på att du har bortfall av ett enzym, som heter ”DAO”. Man kan tillsätta detta enzym så kommer du också kunna bryta ner löken bättre.
Valnötter innehåller över 60% fleromättat fett, uti vilket Omega-3 samt Omega-6 återfinns. Några utav de hälsofördelar som kan nämnas som en följd utav ökat intag utav dessa nyttiga fetter är att de kan förebygger hjärt-och kärlsjukdomar. Dessa nyttiga fetter avhjälper även en trött och glåmig utsida, då de sägs ge huden en ny lyster samt ökad smidighet, samt även stärka både hår och naglar.
Tomaten innehåller C och A-vitamin samt mindre mängder kalcium, magnesium och järn. Ångkokar du dessutom tomaterna lite grann, bildas det nämligen lycopen. Lycopen gör oss lyckliga och bidrar även till att stärka kollagenproduktionen och skydda huden mot UV-strålar. Ha en underbar fredag och våga prova något nytt! ?
Granola med goijibär och nötmjölk
Granola med gojibär och med nötmjölk utgör en välbalanserad frukost. De förser dig med alla de viktigaste näringsämnen.
Så här gör du den godaste granolan:
Blötlägg havregryn (ekologiska och glutenfria) samt boveteflingor över natten. Samt mandeln och cashewnötter i blöt i 24 h i en annan skål som skall bli mjölk.
Tillsätt sesamfrön, solrosfrön samt kokosflingorna och hacka sedan nötterna grovt och tillsätt sedan i blandningen och strö över kanel samt kakao.
Späd nu yacon sirapen med vattnet och balanda ner med det andra.
Torka nu blandningen i en torkugn max 42 C 7-8 h eller i en vanlig ung (ställ luckan på glänt) och lästa temperatur som går i 5-6 h. Var noga med att vända på granolan under tiden varje timme. När den är klar tillsätt russin, gojibär samt klippta aprikoser.
Nötmjölken gör du genom att mixa mandlarna och cashewnötter med vattnet och tillsätt 1 krm himalaya salt. Ta nu en tunn nötduk och filtrera bort fibrerna från mjölken genom en filtrering. (En te sil kan fungera också)
Variera gärna genom att servera tillsammans med färska frukter och bär.
Ingredienser
Granola 1 plåt
- Havregryn 2 dl
- Bovete 2 dl
- Sesamfrön 1 dl
- Solrosfrön 1 dl
- Kokosflingor 1 dl
- Kakao 3 msk
- Mandel 1 dl
- valnötter 1 dl
- Vatten 3 dl
- Yacon sirap 3 msk
- Russin 1 dl
- Aprikos 1 dl
Nötmjölk ca 1 liter
- Mandel 1,5 dl
- cashewnötter 1/2 dl
- Himalaya salt 1 krm
- Vatten 1 L
Näringsinnehåll:
Kakao medför flertalet hälsofördelar. Kakao sägs bl.a. göra dig lyckligare. Detta eftersom att kakao innehåller tryptofan, vilken är inblandad i produktionen av serotonin. Serotonin är en signalsubstans som är vårt ”må bra” hormon. Kakao sägs även sänka ditt blodtryck.
Kokosflingor innehåller laurinsyra, vilken har antibakteriella egenskaper och dessutom kan ombildas till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt. Dessa fettsyror bidrar till en bättre tarmflora, och på sikt även förbättrad mag- och tarmhälsa, samt ett förbättrat immunförsvar. Viss forskning visar också att dessa kan skydda mot svampinfektioner och olika tarmparasiter. Även en viss effekt mot virus har kunnat påvisas.
Gojibärär känt för att stärka immunförsvaret, förse lever och njurar med näring samt förbättra synen. Gojibäret sägs även innehålla höga halter utav zeaxantin, lutein, polysackarider och polyfenoler, vilka förbättra just synen samt förebygga synnedsättning hos diabetiker. I gojibäret återfinns även lyceum samt barbarum, vilka visat sig vara effektiva antioxidanter som kan skydda oss mot degenerativa sjukdomar.
Rawfood glass- Nice cream
Som utlovat så kommer här ett härligt recept på raw food-glass, eller nice cream som det också kallas!
Till 2 personer behöver du
4 st bananer
1 dl bär, t.ex blåbär
ev en skvätt växtmjölk eller kokosmjölk
Gör så här:
Skala bananerna och dela varje banan i ca 8 bitar. Lägg den i frysen i några timmar.
När de är helt genomfrusna tar du fram dem igen oh låter dem tina ca 5 min.
Sedan mixar du bananerna, blåbären och ev lite växtmjölk i en matberedare tills de får en krämig konsistens.
NJUT!
Denna underbara chiagröt har massa nyttigheter!
Ingredienser för 4 personer
- Mandel 1 dl (ca 8 dl i mjölk)
- Chiafrön 8 msk
- Salt 1 nypa
- Saffran 2 st påsar
- Vanilj 1 msk
- Lingon (Efter behov)
Lägg 1 dl mandlar i blöt under 24 h som skall bli mjölk.
När de är klara så mixar du mandlarna antingen med en mixer och sen silar med en nötpåse eller så finns det redskap för detta med ex en sk. Soyabella. Använd dig av ca 1.2 l vatten samt tillsätt en nypa salt i vattnet. Det går även att inhandla mandelmjölk på ex Ica, men tyvärr så består denna bara av ca 2% mandlar och mycket socker så inget jag rekommenderar.
Blanda chiafrön och mandelmjölken tillsammans och rör om så alla klumpar försvinner. Lägg i 2 st påsar saffran samt 1 tsk vaniljpulver och rör om igen. Låt nu denna stå under 2 timmar i rumstemperatur. (lägg gärna en handduk över)
Häll upp och dekorera gärna med lingon på toppen eller varför inte lägga lite i botten för att få en mer syrligare smak. Om så önskars kan man ha lite mandelmjölk ovanpå men jag tycker inte detta behövs.
Näringsinnehåll
Mandeln är den nöt som sägs medföra flest hälsofördelar. Den innehåller rikligt med E- & B-vitamin samt folsyra och protein. Mandeln innehåller faktiskt uppemot 20% protein och anses därför vara ett superbt livsmedel att förtära efter träning, då proteinerna bidrar till att musklerna snabbt kan återuppbyggas och återhämta sig efter den fysiska påfrestningen som hård träning innebär.
Lingon innehåller Quereetin samt höga mängder av resveratrol, vilket har en bra förmåga att reducera oxidativ stress. Lingon sänker sockervärdet och äter man minst 2 dl varje dag så sägs det att man kan förebygga sjukdomar så som t.ex. sockersjuka och, det viktigaste av allt, hålla ett jämt blodsocker
Saffran sägs lindra depression, då aktivt serotonin i hjärnan kan tas upp lättare. Saffran innehåller även vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D3 och magnesium. Saffran är världens dyraste krydda.
Chiafrön har högt innehåll av fiber, proteiner, fleromättat fett och omega 3-fettsyror.
Vanilj är den näst dyraste kryddan i världen efter saffran. Doften av vanilj sägs skärpa koncentrationen och öka glädjen.
Chiagröten är god, både till frukost, mellanmål och dessert!
Johannas rawmums!
Ingredienser:
1,5 dl Kokosflingor
2,5 dl valnötter
0,5 dl kakaopulver
0,3 dl Yacon sirap
0,8 dl kokosolja
1/4 tsk Havssalt
3/4 tsk vaniljpulver
Dekoration: mandelflan
Gör så här:
1. Blanda kokosflingor och valnötter i matberedaren i 20-30 sekunder. Tillsätt sedan de resterande ingredienserna och blanda igen i matberedaren, tills det blir som en deg.
2. Lägg in degen i frysen i ca 20 minuter.
3. Ta ut degen ur frysen och rulla till små bollar och tryck ner dom i tallriken så de får en platt botten.
4. Häll över lite yacon sirap över och dekorera med mandelflan på toppen på varje liten godsak. Låt de står i frysen och ta fram när de skall ätas. Jag hoppas att du kommer att tycka de är lika goda som jag!