Kan jag leva på att bara äta grönt?

food-salad-healthy-vegetables-large
Så klart skulle jag säga!

Dock behövs det en hel del kunskap. När jag säger att jag äter ca 80% rawfood och 20% kokta grönsaker, inget vetemjöl och undviker frukt så kommer det oftast många frågor. Överlever du? Får du i dig någon protein? Kan du bygga muskler på att bara äta grönt? m.m.

Jag kan svara Ja på alla dessa frågor.

Det är många som undrar som sagt hur jag kan leva på att äta mestadels rawfood och orka träna, bygga muskler samt ha energi över?

Det man behöver är bra köksredskap (torkugn, mixer och en juicemaskin) och den stora “planerar kalendern”. För när man inte är hemma är det svårare att hitta något på stan. Dock har det blivit mycket bättre förrän några år sedan, men det är fortfarande svårt tyvärr. Jag brukar sätta mig varje söndag och planera in min mat för en vecka framåt. Då vet jag när jag behöver grodda, inhandla och torka i ungen osv.

Under sommaren förflyttar jag på mig mycket. Då blir det svårare att få tag på bra mat. Då tar jag med mig en näringsdryck SGS Mediclair från Thorne, som extra mellanmål. Då jag vet att jag inte får i mig samma näring som jag brukar få hemma. Jag försöker även hitta det bästa i affärerna och på restaurangerna. Något som innehåller bra med fetter, ex något med avokado i, bönor, quinoa, nötter och mycket grönt.

Det många oroar sig för som vegan är som sagt, om man får i sig tillräckligt med protein och bra fetter? Proteinbrist behöver man inte vara så orolig för, bara du har kunskapen om vart det fullvärdiga proteinet finns någonstans. Det finns ett fåtal källor som vegan att hitta fullvärdigt protein. Hampa, quinoa, chia och bovete. Ha alltid med något av dessa under dagen i din måltid, så behöver du inte oroa dig för det.

Det är värre med Omega 3 fetter. Många av oss nordbor har ätit fisk i generationer. Det har också gjort att vi har tappat den gen som gör att kortkedjiga fettsyror (ALA), som ofta finns i veg. källor inte kan omvandla sig till långkedjiga fettsyror (EPA, DHA). Vi behöver dem färdigförpackade i långkedjiga, för att vi skall kunna tillgodo se oss dem på bästa sätt. Idag kan jag tyvärr inte rekommendera någon att äta fisk. I en portion lax så tar det ca 160 dagar för kroppen att bli av med allt det kvicksilver som fisken innehåller. Jag vill heller inte att vi skall fiska ut våra hav på all fisk.

Det finns alger som innehåller EPA/DHA men du behöv er äta otroliga mängder och det är jag heller inte så förtjust i att göra.

Om du äter veg, fetter som innehåller (ALA), så som chia och linfrön (härsknar fort dock), så behövs det även ex. Magnesium och Zink för att omvandlingen skall ske. Har vi låga nivåer av dessa så kommer upptaget bli ännu svårare. Har vi låga nivåer av Magnesium och Zink så har vi antagligen enzymbrist också. Då dessa är beroende av ca 200 enzymer i kroppen.

Jag brukar rekommendera att ta tillskott av fiskolja för dem som ligger på extremt låga nivåer av omega 3, under ett tag. Dock behöver det vara rena oljor, som är behandlade på rätt sätt med rätt framställning. Jag kan bara rekommendera en på markanden och det är Thornes Super EPA. Den är renad från tungmetaller och kapslas in direkt med E-vitamin, på båten när de fiskar, för att minska risken för härskning av oljan. Jag tillsätter Super EPA när jag känner att jag behöver i perioder.

Är du vegan rekommenderar jag att du gör din egna mjölk och groddar mycket. Jag rekommenderar även att du får i dig något av följande varje dag:

Färska grönsaker och mycket av det gröna
kryddor (ex. grukmeja).
Fullvärdigt protein (Quinoa, hampa, chia och bovete).
Grodda
Bar fetter (Nötter, avokado, kokosoja m.f).
Mjölksyrade grönsaker (Tistelvind finns ex. på Coop).
Frön & nötter (Glöm ej att blötlägga innan du äter de).
Färska bär
Alger (Nori).

grodda

Mandelmjölk:
1/2 dl mandlar i ett glas med vatten i 24 h. Byt vatten lite då och då.

Det är viktigt att man blötlägger nötter och fröer innan man konsumerar dem. De har fytinsyra (som lektiner) vilket är ett naturligt inbyggt försvarssystem. De binder dessutom olika mineraler som kalcium, magnesium, koppar, zink och järn, och hindrar upptaget av protein i vår mag-/ tarmkanal. Tyvärr hindrar fytinsyran oss att ta upp näringen. Därför skall vi blötlägga nötterna, då de tror att de skall börja att gro och det blir en aktivering. De släpper i från sig enzymhämmare och näringsämnena aktiveras och vi kommer åt näringen.

Mungbönor:
En mycket bra och viktig källa till protein och aminosyror. Jag brukar ta 1 dl mungbönor och lägga i blöt. (du hittar dessa i din vanliga mataffär) och fylla upp med 2 dl vatten. Låt de stå under 12-16 h i rumstemperatur och sedan är det dax att äta dom. Jag brukar ha med mig en burk med groddade mungbönor med örtsalt på under dagen när jag är ute och jobbar och har det som mellanmål eller på min sallad. Mina elitidrottare jag älskar dessa små underverk!

Lycka till!

Kram
Johanna