Skydda huden med rätt bakterier!

Hej härliga du! 

Just nu är jag i full fokus på att skriva på min bok. Den kommer att handla om huden och hur den och kroppen hör samman samt vilken näring och verktyg huden behöver. Boken kommer att släppas i augusti. Mer info kommer snart 🙂 

Något jag tycker är väldigt viktigt att förstå när det gäller huden är tarm-hud-axeln och varför det är viktigt att vi har ett bra sammansatt mikrobiom (de bakterier som befinner sig på din hud), både på huden och i tarmen. 

Detta läser mina elever på utbildningarna hos Holistic Health Academy

Våra bakterier är så otroligt viktiga både för tarmen och huden, därför tänkte jag skriva om detta idag!

Skydda huden med rätt bakterier! 

Miljarder inkräktare angriper dina celler varje dag. De kallas för patogena och de inkluderar bakterier, virus och svamp. Onda bakterier och virus är de värsta fienderna och farliga bakterier släpper ifrån sig giftämnen i kroppen som orsakar sjukdomar. 

Cellskador från virus kan orsaka influensa och en rad andra sjukdomar. Rätt sammansättning av bakterier är oerhört viktigt för att bevara en god hälsa både på huden och i kroppen och för att dina celler skall må bra.

Hudbarriären gör många olika saker. Den är ett skydd för den omkringliggande miljön och den skall se till att hålla kvar vatten i huden som gör den mjuk och smidig. 

Vissa irriterande ämnen, som olika kemikalier men också virus och bakterier kan orsaka reaktioner på huden. Då har hudbarriären en viktigt roll att fylla, för att kunna hålla huden frisk. 

Huden och tarmen är mycket nära besläktat i sin roll, skillnaden är att tarmen gör det inifrån och huden gör det utifrån. Båda består nämligen av samma epitel (vävnad). 

Allt du stoppar i dig och sätter på din hud har betydelse mikrobiomet och blir den utsatt för kemikalier och gifter förstör det den fina balansen av mikrober som finns på huden. Vilket också kommer att sänka immunförsvaret. 

Vi kan utsätta mikrobiomet för onödiga påfrestningar, exempelvis ge antibiotika vid akne och har du ätit antibiotika som barn eller är född med kejsarsnitt har du en större risk att få atopiskt eksem, akne och rosacea i vuxen ålder. Du kan rubba ditt mikrobiom genom att använda hudvårdsprodukter som har för högt eller för lågt pH-värde. Huden har ett pH-värde på ca 5 och det är viktigt för hudens mikrobiom att det förblir så. 

Om du har en del gifter i blodet och dina utsöndringsorgan har svårt att göra sig av med dessa, kommer det orena blodet även skapa problem med huden. En nedsatt blodcirkulation kan leda till en trött och grå hud.

Ta hand om huden och kroppen och dess olika bakterier, allt har ett samband! 

3 saker som gynnar till ett bättre mikrobiom på huden: 

1. Se till att få i dig goda bakterier som probiotika och fyll upp med grönsaker på din tallrik, vilket är mat för dina goda bakterier i tarmen. 

2. Tvätta dig inte med tvål, då dessa påverkar pH-värdet på huden, viket leder till ett sämre mikrobiom. Använd en mild rengöringskräm som inte löddrar. 

3. Tillsätt även goda bakterier för huden och i dag kommer det fler hudvårdsprodukter på marknaden som består av bakterier och som bygger på ditt viktiga försvar till en friskare hud.
Esse skincare och Sapienic är två märken som jag verkligen älskar!!!

Kram
Johanna – Din Hälsohero