7 steg till en bättre hormonhälsa och en finare hud!

Hej härliga du!

Vilken härlig vinter vi har nu, även fast det är liiiiite för kallt för min smak så är i alla fall solen framme och det börjar bli ljusare ute 🙂

Just nu sitter jag och förbereder en föreläsning jag skall hålla för hudterapeuter som håller på att utbilda sig hos Tre60kosmetik

Jag ser fram emot att få lära dem mer om hudens språk, inifrån och ut. En mycket bra skola och kan varmt rekommendera den, då deras elever är mycket välutbildade!

Är du också hudterapeut och vill lära dig mer om hur huden och kroppen hör ihop? Titta in på denna sidan där du får mer information och du kan utbilda dig till Advanced Skin Therapist. Boka gärna upp dig på ett kostnadsfritt upptäckarsamtal för att se om utbildningen är något som passar dig och din verksamhet.

Idag tänkte jag dela med mig av 7 steg till en bättre hormonhälsa och därmed en finare hud.

7 steg till en bättre hormonhälsa och en finare hud!

Hormoner har en enorm inverkan på både din hud och din hälsa. De styr din ämnesomsättning och kontrollerar många andra viktiga funktioner i kroppen. Det viktiga är att ha ett bra flöde i att endokrina system och utesluta sådant som stör och koncentrera dig på att äta närande mat, hantera dina stressnivåer och undvika hudvårdsprodukter som innehåller kemikalier.

Det finns en hel del saker du kan göra för att återställa den hormonella balansen i kroppen.

För att balansera hormonerna är det alltså viktigt att du gör en livsstilsförändring.

Gör följande till en bättre hormonella balans:

 1. God sömn-  Se till att få 8 timmars sömn per natt och gå och lägg dig samma tid och gå upp samma tid. När du sover arbetar kroppen med att återställa kroppens funktioner.
 2. Motion och rörelse- Träna regelbundet och minst 30 minuter om dagen. Intervallträning skall vara extra bra vid hormonella obalanser.
 3. Meditera och djupandas- Meditera och djupandas dagligen och glöm inte bort att få egentid emellanåt. När du slappnar av kommer dina hormoner att kunna arbeta effektivare.
 4. Sänk Kraven- Sänk ribban och kraven på dig själv. Utmana dig själv, men utan att gå upp på rött läge. Utgå från att du gör ditt bästa och låt ett leende vara på dina läppar under hela dagen, och glöm inte att klappa dig på axeln när du gjort något bra.
 5. Ät en kost som gynnar till en bättre hormonhälsa- Ät en hälsosam kost som bl.a. består av bra fetter som avokado, kokosolja, nötter, hampa, olivolja, och omega 3. Våra hormoner behöver fett för att fungera effektivt och dessa fetter kan göra att huden blir mindre torr och kan också balansera en akne. Öka upp andelen grönsaker på tallriken som ger dina goda bakterier i tarmen en bättre förutsättning att må bra. En bra tarmhälsa är nyckeln till en fin hud.

  En hälsosam kost stödjer bl.a. leverns avgiftnings vägar och förbättrar dess förmåga att bryta ner hormoner. Levern använder bl.a. B-vitaminer för att bryta ner östrogen och utsöndra det tillsammans med gallan. Ett östrogenöverskott kan orsaka stopp i gallgången, vilket ger ett minskat flöde av galla från levern till tolvfingertarmen. Det medför även att de fettlösliga vitaminerna, A, D, E och K, som behöver fett för att tas upp, har nu svårare att tas upp och viktiga näringsämnen uteblir. Det kan skapa andra problem i kroppen. Med tiden så orsakar det även en försämrad leverfunktion. Livsmedel som hjälper till att öka avgiftningen av levern är bl.a. grönsaker som blomkål, kål, broccoli, lök och vitlök. 

  D, B, C, magnesium är viktigt för att stötta binjurarna ifrån binjuretrötthet. Betakarotener kan även vara bra att tillsätta som en viktig antioxidant och näring till huden. Du kan även stötta kroppen med adaptogener (naturliga ämnen som stärker kroppen på cellnivå), som bl.a. rosenrot, ashwagandha, astragalus och ginseng. 

  Zink är också ett tillskott som är extra viktigt, speciellt för testosteronnivåerna. Zink finns i bl.a. groddade mungbönor, sesamfrön och pumpafrön.

 6. Drick rent vatten- När du dricker vatten fyller du kroppen med energi och huden med fukt. Fyll på med 10 glas under dagen och mellan dina måltider. Tränar du kan du behöva mer.
 7. Rensa badrumsskåpet- Ta bort hudvårdsprodukter med syntetiska ämnen i, som kan störa ditt känsliga hormonella system. Det samma gäller tvätt och städprodukter.

Kram

Johanna – Din Hälsohero