Tvättar du ansiktet på rätt sätt?

Hej 

Hoppas att allt är bra med dig! 

Jag har nu kommit hem från solen och Chile och landade på Arlanda i slask och kyla, vilket kändes skönt att inget hade förändrats här hemma 😉 haha

Jag är så stolt och glad att jag är en av de 15 nominerade i Organic Beauty Awards kategori, årets Gröna skönhetsprofil 2020! Dessutom kan du vinna hudvårdsprodukter! 

Vinnaren utses genom röstning som nu är öppen och jag skulle bli såååå glad om du ville rösta på mig! Du kan rösta här! 

Jag är så glad över att berätta att jag sitter med i expertrådet för nylanserade www.naturalshop.se

På Natural Shop hittar du bara de bästa hälsosamma produkterna och dessa är noga utvalda utav oss i expertteamet som består av en läkare, Dr Susanna Hartmann Petersen, en Dr i immunologi, Sanna Ehdin och jag som hudterapeut. 

Tvättar du ansiktet på rätt sätt?

Grunden i en bra hudvård är att du tvättar ansiktet på rätt rätt. Utan en ordentlig tvätt blir efterföljande procedurer inte lika effektiva och en felaktig ansiktstvätt kan leda till hudinflammation, torrhet och utslag. 

1. Ta av dig smycken och borsta tänderna före rengöringen
Har du ringar och andra smycken som lätt kan samla på sig både smuts och rester av rengöringen, sliter du mer på smycket och det är ohygieniskt. Dessutom kan ringar riva i huden, vilket inte är bra. 
Borsta alltid tänderna innan du tvättar ansiktet, då du kan tvätta bort alla produkter du använt dig av, både runt munnen och en del av kinden.

2. Rätt temperatur på vattnet
När din vattentemperatur är för varm kan den torka ut huden och för kallt vatten kommer inte att lösa upp och ta bort smink eller smuts på samma sätt. Både varmt och kallt vatten, kan orsaka ytliga blodkärl. Använd dig helst av ljummet vatten och tvätta dig inte direkt innan du skall ut i kylan, det gör huden torrare och känsligare. 

3. Använd en tvättduk
Undvik att torka ansiktet med smutsiga handdukar, då du gnuggar in alla gamla rester i huden. Det är också viktigt att se till strukturen på handduken. För hårt material, kan göra huden mer känslig. Investera i små mjuka tvättlappar och använd dem bara en gång för att sedan tvätta dem. Mitt tips för att spara på miljön, är att bara använda en sida per tvätt, eller ett hörn per tvätt, så behöver du inte tvätta lika ofta. 

4. Bättre effekt av nästkommande produkt
Om du väntar för länge mellan stegen torkar du ut din hud. När du tvättat ansiktet har huden lite fukt kvar på ytan, och produkter som serum, fuktighetskräm och oljor fungerar bättre genom att dra in eller fånga upp det vattnet. Om du väntar för länge, förångas vattnet till tunn luft och dina hud blir mer uttorkad. 

5. Tvätta på olika sätt beroende på produkt
Varje tvättprodukt du använder dig av kan har specifika instruktioner, som exempelvis: 

Icke-skummande tvättprodukter – kan vara en olja eller en lotion och bör appliceras på torr eller lätt fuktig hud (vissa krämer behöver lite vatten först). Eftersom dessa inte emulgerar, tar vatten bara bort produkten snabbare. Oljebaserade produkter stöter bort vatten och behöver vara på torr hud för att fungera bäst. Om du har mycket smink kan du behöva göra en dubbel rengöring. 

Skummande produkter – de skummas upp när du tvättar dig med vatten. Applicera dessa på en våt hud och bygg upp den med masserande rörelser och dessa avlägsnar oftast smink bättre. Tänk på att inte använda några produkter med syntetiska tillsatser i, vilket oftast innehåller ämnen som kan reta och torka ut huden. Använd bara ekologiska och naturliga produkter! 

Behandlande tvättar – här tvättar du ansiktet med mer aktiva ämnen och utförs bäst av din Advanced Skin Therapist. Jag skulle undvika starka syror, men BHA syra kan vara ok att göra emellanåt. Passar för dig som har något problem med huden, som akne och/eller större porer. 

6. Återfukta huden inifrån 
Du kan återfukta huden inifrån, genom att dricka tillräckligt med vatten, minst 10 glas fördelat under dagen. Men även äta bra fetter, och speciellt omega 3. Det kommer göra huden mer motståndskraftig. 

Är du intresserad av att utbilda dig till Hälso och livsstilsterapeut, och hjälpa andra människor till en bättre livsstil? Läs gärna mer om utbildningen här! 

Ha en fantastisk fortsatt dag! 

Kram

Johanna