Snyggare kropp och hud med bakterier!

Idag är min sista dag i Dubai! Jag har varit och kollat in markanden på en beauty mässa! Det har varit riktig kul och spännande! Du kan följa mig på min instagram story!

Jag kommer även lägga ut bilder här i bloggen så fort jag landat i Sverige igen 🙂

När jag är ute och reser så brukar jag ladda tarmen med goda bakterier innan, under och en efter, när jag är hemma igen. Det gör att min tarm håller sig i god form under hela resan. Jag laddar också med kost som innehåller mycket prebiotiska fibrer. Huden behöver också bakterier och den har precis som mage/tarm, ett eget immunförsvar som behöver bevaras. Idag vet man att vi har tappat ca 35% av våra goda bakterier bara på huden! Vi använder oss av för utrokande tvålar, för starka hudvårsprodukter och vi decificerar allt vilket skapar en obalans.

Jag delar med mig nedan vad jag brukar göra för att stärka upp tarmen och huden med probiotika men även med prebiotika! 

Kan prebiotika vara viktigare än probiotika?

Jag har haft många kunder och klienter genom åren och det är vanligt att de flesta äter en inflammatorisk kost, får otillräcklig sömn och många intar antibiotika som påverkar deras tarmflora negativt, vilket kan göra att de blir överviktiga, har olika hudproblem, sjuka och inflammerade. I dessa fall rekommenderar jag alltid probiotika men även prebiotika för att stärka upp till en bättre miljön i tarmen. Dessa arbetar för att återställa din goda tarmflora samtidigt som de kan ge många andra hälsofördelar som att minska risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Dessutom så får huden en bra effekt om du stärker upp tarmens flora och för ytterligare effekt rekommenderar jag att även tillsätta rena, ekologiska och kemikaliefria hudvårdsprodukter som innehåller probiotika som exempelvis Esse! 

De sorters bakterier som vanligtvis används som probiotika är laktobaciller, bifidobakterier och streptokocker. L. acidophilus och bifidobakterier bakterietillskott hämmar förruttnelsebakterier i tarmen. Dessa producerar i sin tur endotoxiner som överbelastar njurar och lever och belastar därmed huden. Ta bort allt socker och snabba kolhydrater och tillsätt både probiotika och prebiotika för bästa effekt. 

Probiotika konkurrerar alltså ut otäcka patogener som bakterier och parasiter. Probiotikan blir ett försvarar och minskar risken till en läckande tarm och andra matsmältningsproblem. Ät gärna fermenterade livsmedel som kimchi, surkål och drick kombucha, men du kan även ta ett kvalitativt probiotiskt tillskott (tyvärr är många av de som säljs i handlen idag ganska värdelösa och viktigt att hitta ett som fungerar). Jag rekommenderar Innate respons Flora serie eller Vita Biosa (brukar blanda dessa två för bästa effekt). 
Jag anser att prebiotika är lika viktigt som probiotika för tarmhälsa, då dessa är mat för probiotikan. Prebiotika absorberas och bryts inte ner längs vägen vilket gör att de kan främja en hälsosam tarmmiljö då de kan verka längre ner i din tram. För att klassas som prebiotika behöver alltså den kunna motstå absorption av tarmarna och jäsas av probiotikan och sedan stimulera till en sund tarmflora.

Du hittar bra prebiotiska livsmedel i Tistelvinds syrade gröndsaker, eller du kan syra egna! Den bästa kombuchan är Nice Kombucha som jag bara älskar! Rå vitlök är också en bra källa och för en ännu bättre matsmältning inta även lösliga fibrer som linser och nötter, vilket saktar ner din matsmältning och neutraliserar ditt blodsocker. Blir du gasig och uppsväld när du äter viss mat, kan du sakna viktiga enzymer som har till uppgift att bryta ner maten. Då kan jag rekommendera att inta enzymer till varje måltid tills det lättat. Glöm heller inte att tugga maten bättre och minst 30 gånger!

Solhälsningar från Dubai!

Kram 
Johanna – Din Hälsohero