Jag skulle vilja dela med mig av vad jag gör för att boosta upp mitt immunförsvar inför höst och vinter. Dessa livsmedel har använts i tusentals år, men det är först nu vi inser hur viktiga de egentligen är för vår hälsa. Dessa livsmedel kan optimera ditt immunförsvar och din matsmältning, minimera inflammationer, och balanserar dina hormoner! Ät dessa varje vecka och helst något av dem varje dag. Så gå ut på marknaden och hitta dina supperboost medel!
1. Gurkmeja
Gurkmeja har en aktiv ingrediens som kallas curcumin. Denna har starka antiinflammatoriska effekter. Idag jämför man gurkmejan anti-inflammatoriska läkemedel och anser att den har samma egenskaper. Den är även ett stöd i matsmältningen, då den kan minska gasbildning, uppblåsthet, och matsmältningsbesvär.
Hur jag använder gurkmeja: Jag älskar att använda det i soppor, grytor och i smoothies. Jag tar en ”hutt” varje morgon gjord på gurkmeja, ingefära och kanel och kryddar på med cayennepeppar över. Pepparn ser till att gurkmejan går snabbare ut i blodet.
2. Ingefära
Ingefära har använts i över 5000 år i asiatiska kulturer för sina medicinska egenskaper. Den innehåller gingerol, en kraftfull anti-inflammatoriskt ämne och full med antioxidanter. Det påskyndar magtömningen, underlättar vid muskelsmärta och sägs stärka immunförsvaret. Det kan också ha anti-diabetiska egenskaper och har visat sig sänka fastande blodsocker.
Hur jag använder det: Dricka det i en te, eller riv den i nästan vad som helst, både i grönsaker, i soppor och i desserter. Du kan också lägga till en riven bit till din gröna drink eller i din smoothies.
3. Peppar
Svartpeppar har antibakteriella egenskaper. Det är också rik på mangan, järn, kalium, krom, vitamin C, vitamin och K-vitamin. Det stimulerar våra smaklökar och förbättrar matsmältningen. Dessutom stimulerar det yttre lagret av pepparkornet, nedbrytning av fettceller.
Cayenne och andra heta paprikor har också capsaicin, som lindrar värk och ömhet, förbättrar cirkulationen, och kan vara ett hjälpmedel för hjärtats hälsa.
Hur jag använder Peppar: På gröten, i ditt The (speciellt chai-te). Blandningen av medicinalväxter liknande ingefära, kanel, kryddnejlika, kardemumma och svartpeppar-make chai en helande kraftpaket. Jag kan även tillsätta det i min smoothie!
4. kanel
Kanel underlättar för din matsmältning, minskar uppblåsthet, och hjälper till att hantera stress i kroppen. Kanel är en av de rikaste källorna till antioxidanter. Jag älskar det eftersom det kan minska inflammation och sänka ditt blodsocker och det dåliga kolesterolet. Det är också en bra källa till mangan, järn och kalcium. Använd dig av äkta kanel, så kallad Cinnamomun Verum. Det mest förekommande som säljs i butikerna är en icke äkta kanel, utan är en giftig variant som på sikt kan skada levern. Den giftigare formen heter kassiakanel – Cinnamomum cassia. Den falska kanelen är lättare att odla och är dessutom mycket billigare att ta fram. Här hittar du en bra äkta kanel.
Hur jag använder kanel: Gör en god chai-te på ovan ingredienser, eller tillsätta det i ”hutten”.
5. Chiafrön
Chia frön har länge varit uppskattad i sydamerikanska kulturer för sin förmåga att ge energi. Chia betyder “styrka” på Indian språk.
I chia finns det massor med omega 3. Dock kan det vara svårt att omvandla denna kortkedjiga omega 3 till långkedjiga som vi så väl behöver. Vi behöver bl.a. bra nivåer av zink och magnesium för att detta kan ske. Eller så har vi ärvt den gen som gör att vi har svårt att omvandla kortkedjig till långkedjig, då vi ätit fisk i många generationer. Där de långkedjiga redan finns färdiga.
Omega-3, stöder din mentala hälsa, minimerar inflammation, och kan hjälpa till att underlätta din diabetes.
Hur jag använder chiafrön: Chiapudding! Här är ett gott recept som jag har skrivit om förut!
6. Bockhornsklöverfrön
Denna ört har länge använts i forntida medicin för sina effekter på förstoppning, reflux, och förbättra blodsockerkontrollen. Man har också funnit att den är en naturlig hjälp för att öka upp med bröstmjölken för ammande mammor. Bockhornsklöver stöder även ämnesomsättningen genom att avlägsna slaggprodukter och den är bra mot värk i kroppen.
Hur jag använder Bockhornsklöverfrön: Grodda dem. Gör så här: Blötlägg fröna i vatten. Sedan 2-3 timmar senare tar du bort vattnet och fyll på med fröna mellan två fuktiga pappershanddukar. Sätta ner dessa i en lufttät behållare eller burk. De kommer att grodda nästa natt eller till dagen efter. Ta en rågad matsked varje morgon och helst tillsammans med ajwainfrön (kan lindra tarm kramp). Svälj ner dessa efter dagens två största måltider. Tänk på att Bockhornsklöverfrön är hårda, alla frön kanske inte har hunnit mjukna.
7. Lingon
Det allra senaste forskningen från Lunds Universitet (2014) visar att en kost med lingon ihop med nyttigt fett ex kokosolja, bromsar viktuppgång och ökar viktminskning. Man ser också att lingon ser till att du har ett jämt blodsocker.
Lingon är bra för urinvägarna och för att dämpa ett febertillstånd. Lingon består av höga halter av C- och E-vitamin, quercetin (antioxidanter). Quercetin finns väldigt mycket hos lingon. Lingon är även bra för att stötta kroppen mot svamptillväxt. Den sägs minska hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller beta-karoten, B-vitaminer, kalium, magnesium.
Hur jag använder lingon: Frukost eller mellanmål, på gröten, på muslin, i din smoothies, i hälsosamma efterrätter.
8. Vitlök
Vitlök sägs sänka blodfetterna som kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar och kan stabilisera förkalkningar i kärlen så att de inte spricker. Därmed får du bättre skydd mot hjärtinfarkt.
vitlök har även en blodförtunnande effekt. När du äter vitlök ökar nämligen hastigheten på de röda blodkropparna, vilket kan reducera blodproppar och att stroke motverkas.
Högt intag av vitlök ökar ditt immunförsvar och kan sänka ditt blodtryck.Eftersom vitlök har en så pass blodförtunnande effekt bör du undvika att kombinera kosttillskott med vitlök och blodförtunnande medicin. Ska du opereras bör du helt avstå från vitlök några veckor innan, på grund av blödningsrisken. Så effektivt är vitlök.
Hur jag använder vitlök: Ät den helst rå och 1 om dagen. Eller använd den i matlagningen dagligen.
Det är oerhört viktigt att du använder dig av ekologiska livsmedel och speciellt pulver. De får inte bestrålas, vilket oekologiska kryddor är utsatta för. Då försvinner mycket av näringen.
Lycka till med boosten och fler tips kommer snart!
Kram
Johanna