Har du försökt att gå ner i vikt, men inte lyckats? Känner du att du har gjort allt du kan, men inget händer på vågen?
Sanningen är den att viktminskning är mer än bara kost, motion och viljestyrka. Vi behöver se till hur hela kroppen fungerar.
Kan det vara orsaker som långvarig stress eller kemikalier som stör ditt hormonella system (ex sköldkörteln), vilket gör att du får en lägre ämnesomsättning och har svårt att gå ner i vikt?
Eller har du har en nedsatt funktion i dina utsöndringsorgan (lever, njurar, lungor och hud), vilket gör att du har svårt att reglera pH-värdet i din kropp som gör dig försurad och försvårar till en viktnedgång?
Det kan även vara tröga gallgångar, en magnesiumbrist eller parasiter som kan störa din ämnesomsättning.
Det finns en rad olika faktorer som kan påverka att en viktnedgång är svårare för vissa än för andra. Nedan hittar du fler faktorer som kan orsaka att du har svårt att gå ner i vikt.
Faktorer som kan påverka att du inte går ner i vikt:
1. Inflammation
Hormoner som exempelvis insulin kan bidra till en viktökning. Insulin utlöses av ett överskott av kolhydrater (minska på snabba kolhydrater) och nyckeln är att hålla insulinnivåerna låga genom att äta en mer grön kost, bra fetter (kokosolja, avokado, nötter och olivolja) och bra vegetabiliska proteiner (bl.a. moringa, hampa, quinoa, bovete och chia). Protein stimulerar bukspottkörteln att producera glukagon, hormonet som motverkar insulin och som gör att du undviker att förvara onödigt fett. Det bör inte överkonsumera protein. Du behöver oftast inte mer än 1 g protein per kg kroppsvikt per dag. Tränar du behöver du lite mer.
2. En trött och överbelastad lever och en sämre gallfunktion
Levern har hand om ca 800 olika uppgifter i din kropp. Om den är tilltäppt med föroreningar från kemikalier, konserveringsmedel och tungmetaller eller överskott av fett kan levern inte utföra sin fettförbränning och sin hormonreglerande uppgift. Levern och gallan har en viktig roll att säkerställa en bra fettmetabolism samt föra ut gifter.
Galla är inte bara nyckeln till en bra matsmältning och en bra utsöndringen av gifter. Det kan även vara din sköldkörtel som påverkas av att du har en sämre förmåga att bilda galla. Enligt en studie på Tammerfors universitetssjukhus i Finland är hypotyreoidism (underfunktion i sköldkörteln) sju gånger större större hos personer som upplever minskat gallflöde. Frisättning av galla utlöser ett enzym som omvandlar sköldkörtelhormonet T4 till T3 (nyckeln till en bra sköldkörtelfunktion). Detta är avgörande för en viktminskning.
När din sköldkörtel är överarbetad, så påverkar det din hälsa på många sätt. Detta organ spelar en avgörande roll vid reglering av dina hormoner, vilket betyder att det har ett betydande inflytande på din ämnesomsättning.
3. Rädd för fett
Du har kanske vuxit upp av vetenskapen att fett gör dig fet (i stora mängder kan det så klart göra det). Men sanningen är den att du behöver fett för att spjälka fett. En fettbrist kan göra att du har svårt att gå ner i vikt. Tillsätt bra fetter så som avokado. Avokado är en rik källa på adiponectin (ett hormon) som har en viktig roll i regleringen av fettmetabolismen och glukosnivåerna. Låga nivåer avadiponectin verkar öka risken för fetma. En annan källa till bra fett är kokosolja. Den är fylld med medellånga fettkedjor som ökar upp metabolism med så mycket som 50 procent.
4. Vätskesamlingar
Du kan ha upp till 7 kg vattenvikt från vätsketäppta vävnader. Vi tror ofta att det är fett, men detta “falska fett” kan utlösas genom att du inte dricker tillräckligt med vatten eller att du får tillräckligt med protein i din kost. Majs, soja, socker, vete, mejeriproukter, jordnötter, och en jäst baserad kost kan öka upp dina vätskenivåer i kroppen. Det kan bidra till hormonella obalanser och då framförallt till en östrogen dominans. Vissa läkemedel (särskilt antidepressiva) vet man kan bidra till mer vätskeansamlingar.
5. Saknad av magnesium
Tre av fyra personer har inte tillräckliga med magnesium i kroppen. Detta kraftverk till näringsämne är en mineral som förvandlar mat till bränsle. När dina nivåer är låga av magnesium har din kropp inte tillräckligt med kraft att genomföra en fettförbränning.
6. En obalanserad mikrobiologi
Mjölksyrebakterier är en viktig del för att din tarm skall fungera och hela ditt immunförsvar. En bra tarmflora är grunden och en förutsättning till en bra hälsa. Forskare har funnit ett samband mellan viktkontroll och tarmbakterier. Det bästa sättet att få en bra tarmhälsa är att bl.a sluta äta socker, jäst och tillsätta syrade grönsaker.
7. Parasiter
Vi har alla mer eller mindre parasiter i kroppen. Parasiter lever på oss och kan smyga in genom olika kanaler (exempelvis om du har en låg magsyra). Det kan komma från icke genomstekt eller kokt kött, förorenat vatten, från djur, dåligt sköljda grönsaker m.m. Parasiternas närvaro i din kropp stör viktiga och vitala organ som exempelvis din levern, vilket leder till att den har svårare att avgifta ditt system.
8. Stress
Kortisol är det stresshormon som utsöndras av binjurarna (dina arbetshästar). Otillräcklig sömn påverkar kroppens förmåga att påverka dina kortisol nivåer. Har du höga nivåer av kortisol i blodet kan det öka din vardagsstress, oavsett om det är känslomässigt, fysiologiskt eller psykiskt.
Genom att ta itu med bakomliggande orsaker kan du sluta känna dig frustrerad och börja leva en helt ny hälsosam livsstil som varar!
Min kurs där jag ger dig 10 nycklar (verktyg) kan hjälpa dig till en bättre och hållbar hälsa och viktnedgång. Här får du även matschema och recept som gynnar till en hälsosam kropp. Varför inte ge dig själv en bättre hälsa i julklapp! Här finner du 10 dagars utbildningen (helt digital) Få mer energi och livskraft på 10 dagar!
Behöver du ytterligare hjälp så har jag utbildat 75 stycken Hälso och livsstilscoacher runt om i Sverige och några även i Finland, som gärna hjälper dig att lösa ditt problem. Kontakta mig så rekommenderar jag en som finns nära där du bor.
I min utbildning till Hälso och livsstilscaoch får du lära dig just dessa saker. Vissa som går min utbildning gör det för att i första hand jobba med sin egna hälsa och bonusen blir ett nytt yrke. Andra går den för att hjälpa andra människor till en bättre hälsa och byta karriär. En ny omgång startar i januari och ett fåtal platser finns kvar! Först till kvarn 🙂
Du kan läsa mer om utbildningen här!
Kram Johanna – Din Hälsohero