Vad kan dina cravings bero på?

Cravings
Visste du att dina cravings kan avslöja vad du har för olika brister på näringsämnen?

Gillar du choklad kan detta vara en indikation på att du ligger lågt på Magnesium och detta hittar du bl.a mycket i nötter, spenat, solrosfrön och sesamfrön.

Är du ofta sugen på snabba kolhydrater så som pasta, ris eller bröd kan det vara ett tecken på att du äter för lite protein och du behöver fylla på med byggstenar (aminosyror) Det hittar du i bl.a mungbönor och nötter.

Om du älskar fet och friterad mat är detta oftast en indikation på att du behöver fylla på med calcium. Det hittar du i broccoli, nypon, nässlor, sesamfrön, grönkål, spenat, bönor, nötter och frön.

Ett stort sockersug? Då kan du behöva fundera på om du inte behöver mer Krom. Det hittar du i vindruvor (viktigt att de är ekologiska, då de annars är så besprutade) och broccoli. Men det kan även vara en Magnesium brist eller brist på aminosyran Tryptophan som du finner i bla. russin och spenat.

Har du ett konstant sug efter att äta mycket mat kan det vara en Kisel brist. Kisel behövs för våra vävnader och organ i kroppen, bland annat för benstomme, leder, brosk, hud, naglar, hår, tänder och tandkött, men även hjärta och hjärna. Viktig för rörligheten samt smärtfrihet. Viktig mineral för återhämtning. Håravfall kan vara en brist på Kisel. Du hittar kisel i palsternacka, sparris, lök, ris, havre, gurka, purjolök, selleri, rabarber, blomkål, jordgubbar och kål.

Saltar du extra på maten och är sugen på chips? Då kan detta vara en Magnesium brist, men även brister på flera mineraler. Kan även vara en indikation på att du har för låg saltsyra. För att öka saltsyran behövs bl.a jod och B1. Pepparmint och örten älggräs sägs främja saltyra. Det är också viktigt att du tuggar maten ordentligt.

Fundera på vad du oftast är sugen på så kan du lista ut vilka näringsämnen du behöver mer av, visst är det häftigt! 🙂

Kram
Johanna