Vad behöver min hjärna för näring för att må bra?

bild med spring

Det är viktigt att vi äter en inflammationsdämpande kost. Minska på socker, vitt bröd och drick rikligt med vatten. Fyll på med grönsaker och bra fetter. Komplettera med antioxidanter, vitaminer, mineraler och aminosyror vid behov. Genom att tänka på kosten så kan du underlätta för signalsubstanserna att nå fram, och att de fungerar bättre. Det är även viktigt att kärlen mår bra och är vitala. De förser hjärnan med syre och näring genom blodet. Öka intaget av följande i din kost:

Nötter
Innehåller enkelomättat fett som håller kärlen rena och förstadier till serotonin. (blötlägg nötterna innan du äter dom så de inte hämmar enzymupptaget i kroppen)

Bönor
Innehåller proteiner, fibrer och fett som är bra för hjärta och kärl. (Lägg även dessa i blöt, då bönor innehåller lektiner som är ett protein som växter har utvecklat för att jaga bort insekter och detta kan störa näringsupptaget i tarmen).

Tomatsås
Innehåller folsyra, vit C och lykopen. Viktig för våra signalsubstanser och för våra kärl. Du måste krossa tomaten för att du skall kunna tillgodose dig lykopen, då proteinbildningarna bryts upp och lykopenet frisätts.

Bra fetter
Avokado – innehåller enkelomättade fett och är bra för hjärtat. Kärnan sägs även innehålla mycket omega 3, så ha gärna med den i din smoothie.
Olivolja– är även det en bra fettkälla. innehåller mycket omega 9.
Havtornsolja- innehåller mycket omega 7 som är bra för våra slemhinnor. Samt C-vitamin som är en stark antioxidant.
Linfröolja-
 Innehåller kärlsrenande omega 3 fettsyror.

Choklad
Ökar dopaminfrisättningen som gör att vi känner vällust och mår bra. Frigör även flavoner som håller kärlen unga.

Öka aktiviteten i hjärnan på ett naturligt sätt och som också gör att hela din kropp mår bättre!

Kram
Johanna