Ger du din kropp vad den behöver för att klara hård träning?

bild med spring

Jag tänkte dela med mig av mina tips som är mycket värdefulla när du skall träna hårt.

Vaknade denna morgon med att ställa mig i duschen för att duscha kallt och speciellt över nacken. Det finns studier på, att ämnesomsättningen blir bättre genom att cirkulationen kommer igång och då lättare att gå ner i vikt. Jag har även en skrubb handske från Bibes som också ingår i alla mina Intensive treatment program. De har en del olika och jag använder mig av en som ser ut som en tumvante. Den med lite mindre virkade öglor, då de andra är lite för grova.
Det viktiga är att skrubba sig i cirkulerande rörelser mot hjärtat. Detta gör att du får en ökad cirkulation och bättre utrensning.

Vad som mer är viktigt att tänka på vid en viktnedgång eller vid träning är att du får i dig bra med fetter. Tränar du hårt dessutom är det ännu viktigare.
Jag rekommenderar inte fiskolja i dagsläget, då det tyvärr är för höga halter av kvicksilver i fisken idag. Visst kan du få tag på mer rena, men tycker ändå att det är för tok för höga värden. Senaste forskningen jag tog del av kunde jag läsa att det tar 160 dagar för kroppen att bli av med allt kvicksilver som finns i EN portion fisk. (lax var studien gjord på) Den odlade laxen är värst, då denna även innehåller tillsatta hormoner och antibiotika.

Jag äter istället Linfröolja och MCT-Olja. Det som är viktigt när det gäller linfröoljan är att du ligger bra på mängden enzymer i kroppen och även vitamin C, B, E och mineralerna zink, Mg. Det är viktigt att äta mer av dessa vitaminer och mineraler samt enzymer om du som jag, inte äter fisk eller fiskolja. Omvandlingen från ALA (som finns i bl.a linfröolja) till DHA och EPA (långa kedjor av fettsyror som finns färdigt i fiskoljan) skall kunna göras.

IMG_2023

MCT-Oljan består av medellånga fettsyror. En mycket populär produkt inom träningsvärlden då den är extremt effektiv för återhämtning och utveckling av muskelvävnad. Dessutom har den egenskapen att den ger mycket energi utan att öka fettinlagringen. Det bästa med MCT-oljan är att den kan förbättra uthålligheten och stimulera fettförbränning. Den påverkar heller inte blodsockret vilket ger en jämn insulinfrisättning. Den är mycket bra för dig som tränar längre pass och vill ha en bättre uthållighet eller för dig som vill träna hårt och inte äter så mycket kolhydrater för att inte behöva fylla på med energi lika ofta. Ex när du äter mycket rawfood som jag gör och vill träna hårt.

Glutamin är en aminosyra som är mycket bra vid muskeltillväxt. Mellan 50 – 60% av de fria aminosyrorna i muskeln består av glutamin. Tränar du hårt är det viktigt att fylla på då den lätt förbrukas. Den är även viktig för ditt immunförsvar, då glutamin utnyttjas som energi i de vita blodkropparna. Även viktig för stöttning av lever och tarmceller för att kunna bilda nya celler och skydda mot infektionssjukdomar. Även bra för glukosnivån i blodet.

Det bästa med Glutamin är att det gynnar hjärnfunktionen. Vid långvarig stress kan brister uppstå på Glutamin. Man har sett att barn med bokstavskombinationer har glutaminet gett fantastiska resultat men även vuxna med utmattningsdepression och minnesbesvär och mycket mer.

Just nu tankar jag min kropp med detta varje dag för att få maximal återhämtning och ork före och efter min träning. Dessutom dricker jag alltid kokosvatten efter träningen, den bästa när jag behöver tanka på med mineraler, som jag svettats ut under träningen. Det är min sportdryck! Har hittat en i glasflaska och som bara innehåller kokosvatten och inga extra tillsatser från Renée Voltaire.

IMG_2030

Jag känner skillnad och ta gärna del av tipsen och testa gärna du med!

Kram
Johanna