Denna underbara chiagröt har massa nyttigheter!
Ingredienser för 4 personer
- Mandel 1 dl (ca 8 dl i mjölk)
- Chiafrön 8 msk
- Salt 1 nypa
- Saffran 2 st påsar
- Vanilj 1 msk
- Lingon (Efter behov)
Lägg 1 dl mandlar i blöt under 24 h som skall bli mjölk.
När de är klara så mixar du mandlarna antingen med en mixer och sen silar med en nötpåse eller så finns det redskap för detta med ex en sk. Soyabella. Använd dig av ca 1.2 l vatten samt tillsätt en nypa salt i vattnet. Det går även att inhandla mandelmjölk på ex Ica, men tyvärr så består denna bara av ca 2% mandlar och mycket socker så inget jag rekommenderar.
Blanda chiafrön och mandelmjölken tillsammans och rör om så alla klumpar försvinner. Lägg i 2 st påsar saffran samt 1 tsk vaniljpulver och rör om igen. Låt nu denna stå under 2 timmar i rumstemperatur. (lägg gärna en handduk över)
Häll upp och dekorera gärna med lingon på toppen eller varför inte lägga lite i botten för att få en mer syrligare smak. Om så önskars kan man ha lite mandelmjölk ovanpå men jag tycker inte detta behövs.
Mandeln är den nöt som sägs medföra flest hälsofördelar. Den innehåller rikligt med E- & B-vitamin samt folsyra och protein. Mandeln innehåller faktiskt uppemot 20% protein och anses därför vara ett superbt livsmedel att förtära efter träning, då proteinerna bidrar till att musklerna snabbt kan återuppbyggas och återhämta sig efter den fysiska påfrestningen som hård träning innebär.
Saffran sägs lindra depression, då aktivt serotonin i hjärnan kan tas upp lättare. Saffran innehåller även vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D3 och magnesium. Saffran är världens dyraste krydda.
Vanilj är den näst dyraste kryddan i världen efter saffran. Doften av vanilj sägs skärpa koncentrationen och öka glädjen.
Chiagröten är god, både till frukost, mellanmål och dessert!
Smaklig måltid!
Kram
Johanna