Granola med gojibär och med nötmjölk utgör en välbalanserad frukost. De förser dig med alla de viktigaste näringsämnen.
Blötlägg havregryn (ekologiska och glutenfria) samt boveteflingor över natten. Samt mandeln och cashewnötter i blöt i 24 h i en annan skål som skall bli mjölk.
Tillsätt sesamfrön, solrosfrön samt kokosflingorna och hacka sedan nötterna grovt och tillsätt sedan i blandningen och strö över kanel samt kakao.
Späd nu yacon sirapen med vattnet och balanda ner med det andra.
Torka nu blandningen i en torkugn max 42 C 7-8 h eller i en vanlig ung (ställ luckan på glänt) och lästa temperatur som går i 5-6 h. Var noga med att vända på granolan under tiden varje timme. När den är klar tillsätt russin, gojibär samt klippta aprikoser.
Nötmjölken gör du genom att mixa mandlarna och cashewnötter med vattnet och tillsätt 1 krm himalaya salt. Ta nu en tunn nötduk och filtrera bort fibrerna från mjölken genom en filtrering. (En te sil kan fungera också)
Variera gärna genom att servera tillsammans med färska frukter och bär.
Ingredienser
Granola 1 plåt
- Havregryn 2 dl
- Bovete 2 dl
- Sesamfrön 1 dl
- Solrosfrön 1 dl
- Kokosflingor 1 dl
- Kakao 3 msk
- Mandel 1 dl
- valnötter 1 dl
- Vatten 3 dl
- Yacon sirap 3 msk
- Russin 1 dl
- Aprikos 1 dl
Nötmjölk ca 1 liter
- Mandel 1,5 dl
- cashewnötter 1/2 dl
- Himalaya salt 1 krm
- Vatten 1 L
Näringsinnehåll
Kakao medför flertalet hälsofördelar. Kakao sägs bl.a. göra dig lyckligare. Detta eftersom att kakao innehåller tryptofan, vilken är inblandad i produktionen av serotonin. Serotonin är en signalsubstans som är vårt “må bra” hormon. Kakao sägs även sänka ditt blodtryck.
Kokosflingor innehåller laurinsyra, vilken har antibakteriella egenskaper och dessutom kan ombildas till monolaurin, en fettsyra med ännu starkare antibakteriell effekt. Dessa fettsyror bidrar till en bättre tarmflora, och på sikt även förbättrad mag- och tarmhälsa, samt ett förbättrat immunförsvar. Viss forskning visar också att dessa kan skydda mot svampinfektioner och olika tarmparasiter. Även en viss effekt mot virus har kunnat påvisas.
Gojibärär känt för att stärka immunförsvaret, förse lever och njurar med näring samt förbättra synen. Gojibäret sägs även innehålla höga halter utav zeaxantin, lutein, polysackarider och polyfenoler, vilka förbättra just synen samt förebygga synnedsättning hos diabetiker. I gojibäret återfinns även lyceum samt barbarum, vilka visat sig vara effektiva antioxidanter som kan skydda oss mot degenerativa sjukdomar.
Kram
Johanna