10 steg att minska din stress

pexels-photo-large

Vi stressar alldeles för mycket med att hinna med allt som skall göras. Utanpå det skall vi vara snygga, attraktiva, intelligenta och ha en karriär. Hur överlever vi egentligen? Jag har lagt ner de flesta kraven på mig själv och tänkte dela med mig av lite tips som jag gör för att minska min stress.

1. Gå och lägg dig och gå upp vid samma tid varje dag. Senast 22.00 rekommenderar jag att gå och lägga sig. Gå gärna upp tidigt för att få mer tid över.

2. Du behöver minst 30 minuter egentid varje dag för komma ner i varv. Boka in den tiden i din almanacka som ett möte med dig själv.

3. Gör saker på din fritid som du gillar.

4. Gör ett hälsosamt mellanmål som du har med dig så du inte tvingas äta något med hög sockerhalt i när du blir stressad och hungrig. Ex en näve nötter eller en avokado.

5. Skatta, se på film som är rolig och skämta mycket. Ungås med vänner som ger dig energi.

6. Stanna upp när du är stressad och fråga dig själv vad det är som gör att du stressar upp dig. Lär dig hur just DU fungerar.

7. Träna på att säga NEJ om du har svårt att säga nej till andra människor. Utmana dig själv.

8. Ta en pause i skogen, vid vattnet och ta några djupa andetag och gå helst barfota om det går.

9. Unna dig en massage eller ett varmt bad med tända ljus.

10. Skriv ner din egen “skattkarta” vad du vill göra i ditt liv. Skriv gärna ner dina känslor på ett papper för att förtydliga dom för dig själv eller prata högt, det är då vi ser med andra ögon. Öva på att vara tacksam på vad du har i livet.

Jag skriver en ny skattkarta ungefär varannan månad. Detta är ett bra sätt på att se mitt liv på papper och framför allt hur kan jag själv påverka mitt liv och förverkliga mina drömmar. Skriv upp vad du vill göra i de olika delarna i ditt liv. Nedan ser du ett exempel på min skattkarta.

IMG_2171

 

Börja med att göra din skattkarta och hitta ditt sätt att varva ner på och ta gärna del av tipsen ovan!

Kram
Johanna