Var hittar du protein som raw foodare?

178_1

 

Den eviga frågan ”med var får du ditt protein ifrån?” och folk som häpnar över min förmåga att bygga muskler trotts att jag nästan enbart äter raw food, nu är det nog! Protein finns i mycket annat än i animalier, det finns massvis av fantastiskt härliga livsmedel som är fulla med rätt sorts protein!

Men vad är protein egentligen? Jo, protein används av kroppen för att bygga upp celler och är uppbyggt av aminosyror. Det finns allt som allt över 100 naturligt förekommande aminosyror, men av dessa är 20 stycken av speciellt intresse eftersom det är de som bygger upp proteiner. 9 av dessa är essentiella och måste tillföras via kosten. Om ett livsmedel innehåller alla dessa 9 essentiella aminosyror så kallas de fullvärdiga proteinkällor. Dessa essentiella aminosyror är fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptofan, valin och histidin.

Att hitta veganska livsmedel som är fullvärdiga proteinkällor kan vara svårt – bönor är t.ex. inte fullvärdiga – men det viktigaste är att man får i sig alla de 9 essentiella aminosyrorna under dagen, om du inte hittar dom under samma måltid. 

 

Både quinoa (har en proteinmängd på 14%) och bovete (proteinmängd på 11%) innehåller fullvärdigt protein och är båda fria från gluten.

Även hampafrön och chiafrön innehåller fullvärdigt protein!

 

Men man kan även kombinera olika livsmedel för att uppnå högvärdigt protein:

Spannmålsprodukter och baljväxter

Hirs och vetegroddar

Nötter och alger (nori och spirulina)

Frön och näringsjäst

 

Som vegan behöver du inte äta mer protein, men helt enkelt tänka mer på att variera dina proteinkällor. Oroa dig inte för proteinbrist, ät bara allsidigt och varierat och välj rena, oprocessade livsmedel!

ed

Skulle du oroa dig för proteinbrist så uppsök en bra och kunnig terapeut inom området. Symtom kan vara t.ex. håravfall, trötthet, avmagring och trasiga naglar. Dock har forskning på senare tid visat att ett för högt proteinintag leder till urkalkat skelett och stela muskler, så överdriv inte konsumtionen!

Kram
Johanna