Superboosta med järn innan träning

Visste du att om du intar något som är järnrikt innan din träning så förbättrar du din prestation?

Det visar en ny studie som gjorts på kvinnor som fick järntillskott under en viss period. Dessa kvinnor kunde utföra en bestämd övning med lägre hjärtfrekvens och samtidigt med högre effektivitet.

Så ladda upp med massa grönt innan träning så som broccoli, persilja, spenat och mycket mer för massor med vitaminer och mineraler. Det upprätthåller en sund energiomsättning och motverkar utmattning.

Tyvärr har kroppen svårare att ta upp det järn som kommer från vegetabiliska källor. Jag brukar rekommendera i juice form. Jag använder mig av slow juicer med namnet Green Star.

Skillnaden på en slow juicer och en vanlig centrifug är att det blir mer juice från en slow juice samt upptaget av näringsämnena blir effektivare då det tas upp på cellnivå. Det blir inte heller lika mycket skum då det inte kommer in någon syre när man juicar långsamt, vilket gör att juicen kan hållas upp till 48h i kylskåp.

Blanda grönsakerna och mixa dom vart annat och helst varva morötterna med det övriga grönsakerna, så det får jobba bra i maskinen så det blir en bra blandning.

Ingredienser

Grönsaker till ca 1 liter jos

  • Morot 1 kg
  • Broccoli 2 st
  • Spenat 3 st påsar
  • Persilja 2 st krukor
  • Ingefära ca 2 cm

Näringsinnehåll

 

Broccoli Är mycket rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vitamin C och A och skyddar kroppens celler mot fria radikaler, vilka skadar kroppens cellmembran. Och förutom antioxidanter så innehåller broccoli även bl.a. betakaroten, vitamin A, K, B6, B12, E, B1, B3 och E, kalium, magnesium, järn, zink, folat och kalcium. Broccoli är speciellt en utmärkt kalciumkälla.

 

Morötter är främst mycket rika på karoten, en antioxidant som levern omvandlar till A-vitamin. A-vitamin kan förebygga grå starr samt åldersförändringar på näthinnan. Morötter är även bra för huden, samt bidrar till att förse vår hud med en jämnare solbränna.

 

Spenat Innehåller mycket järn men även kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra.

 

 

Persilja Persilja är mycket rik på karoten, C-vitamin, järn och kalcium. Kan möjligen användas mot urinvägsinfektioner då persiljan fungerar som ett diuretikum. (Vätskedrivande)

 

Ingefära Ingefära användes tidigt som läkemedel. Och sägs vara bra att användas vid illamående. Ingefära innehåller kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B6, C och E. Den är även anti-inflammatorisk och innehåller anti-inflammatoriska ingredienser som kan hjälpa dig att minska inflammation och smärta i samband med inflammatoriska sjukdomar såsom t.ex. artrit sägs det.

I dag blir det flytt hela dagen för mig och då är det bra att jag laddat med denna härliga järnrika juice, skål! 🙂

Kram
Johanna