Så håller du kroppen frisk!

Nu är det många som går omkring och är lite småförkylda eller är rädda att bli sjuka. Så jag delar med mig av de bästa tips jag har för att förebygga och skynda på kroppens egna läkning.

Det bästa är att stärka upp ditt immunförsvar på en naturlig väg. Du kommer då att återhämta dig på ett snabbare sätt med hjälp av naturliga metoder.

flue

Bra kyddor och örter
Mixa en drink med oergano, ingefära, citron, camu camu, apelsin och liten skvätt äpplecidervinäger. Söta med honung om du vill ha lite sötma.

Mjölksyrebakterier
Öka upp antalet goda tarmbakterier. I vår mage och tarm sitter 85 procent av vårt immunförsvar och det är viktigt att det fungerar bra. Vanlig flora hjälper till att producera virusbekämpande antikroppar. Du får i dig dessa bakterier genom kosttillskott eller genom att äta livsmedel innehållande dessa bakterier, såsom miso, kimchi, eller surkål.

Sömn
Sov minst 8 timmar per natt. Lägg dig helst innan kl. 22 och gå hellre upp tidigt. Kroppen återhämtar sig och vilar när du sover och du stärker kroppens immunförsvar på det sättet. Jag går och lägger mig innan 21:30 och går upp 05.00 varje dag. Det gör att jag får mer energi och mer kraft under dagen. Det stärker mitt immunförsvar.

Immunförsvarshöjande dryck
Gör en speciell dryck så fort du känner att du börjar bli förkyld, som fungerar riktigt bra. Den innehåller bl.a. persilja (bekämpar infektion), pepparrot (bra för att rensa bihålorna) och vitlök (håller bakterier borta).


Gör en juice av följande:

1 st knippe persilja
1 st bit ingefära
2 st citroner
1 st liten pepparrot
1 st apelsin
2 st bitar gurkmeja
1 st stor vitlöksklyfta
1 st gurka

Intag en grapefrukt om dagen (viktigt att den är ekologisk)
Det höga innehållet av C-vitamin stärker immunförsvaret, hud, tänder och skelett och kan skydda mot hjärt -och kärlsjukdomar bl.a. för det vattenlösliga fibret pektin. Grapefrukt har en renande effekt på levern.

Obs! Grapefrukt kan vara farligt tillsammans med vissa mediciner – grapefrukten kan öka biverkningarna samt effekten på framförallt blodtrycksmedicin med 2-3 gånger. Även pomelo och lime ger liknande effekt.

Soppan som kan göra dig frisk
En soppa gjord på de bästa antivirala livsmedlen, inklusive vitlök och broccoli.

Ingredienser:
5 dl vatten
1 dl tsk olivolja
1 st stor lök, tunt skivad
2 st pressade vitlöksklyftor
1 bit hackad färsk ingefära
2 st skivade morötter
1 dl kantareller
1 msk tamari
1 st Astragalusrot eller 1 tsk pulver
1 kryddmått salt (helst örtsalt)
1 st hackad broccoli
1 st kvist persilja

Värm olivoljan på medelvärme i stor kastrull. Lägg lök, vitlök och ingefära och stek dem på låg värme. Lägg morötter, Astragalus roten och kantarellerna i en gryta med. Låt det sjuda på svag värme under 45 minuter. Lägg till sist i tamari och broccolibitarna och justera kryddningen, låt koka upp i 2 minuter. Lägg gärna en kvist persilja på.

Ta bort sockret

Ta bort allt socker om du börjar känna dig sjuk, detta försvagar ditt immunförsvar drastiskt.

Gör avslappningsövningar
Sjukdom trivs i en stressad kropp. Så för att avvärja sjukdom, gör avkopplande aktiviteter som en rutin. Gör andningsövningar gå på en yoga klass, eller ta en 30-minuters promenad.

Intag vitamin D
Din kropp behöver D-vitamin för stärka immunförsvaret. Om du inte får tillräckligt med sol, som vi inte får här i Sverige, så är det bra att inta D-vitamin för att stärka dig under mörkare tider.

Gröna blad
Intag mer gröna grönsaker och ät mer basisk kost, det gör att kroppen stärker sig på ett naturligt sätt. Helst grönkål och spenat.

Blanda intaget av de olika sakerna varje dag. Tänk på att prioritera sömnen!

Gå gärna in på min hemsida www.johannabjurstrom.se och lägg till mitt nyhetbrev så får du Hälsohero tips varje torsdag till din mail!

Kram

Johanna – Din hälsohero