Fylld paprika med kikärtor och avokado

bild

 

Vad är inte godare än krämig avokadoröra med kikärtor och smak av vitlök. Detta är en rätt som har mycket smak och ger snabbt en mättnadskänsla.

Lägg kikärtor i blöt under 12 h (koka upp dom om du föredrar det, dock är de groddade mer näringsrika)

Dela paprikorna i 2 delar (skär mitt itu) och töm innehållet. Skär sedan broccolin i små bitar samt tomaterna och finhacka vitlöken. Gräv ur avokadon och mosa med en gaffel tills det blir en jämn blandning.

Blanda ner kikärtorna, tomaterna, broccolin, solroskärnor, pinjenötter, färsk persilja, vitlöken med avokadoröran. Krydda med örtsalt, Cayenpeppar och pressa några droppar citron i smeten. Fyll paprikorna med avokadoröran och dekorera med lite pinjenötter och persilja över.

Gör en smarrig spenatsallad till.

Ingredienser

Avokadoröra 2 p

 • Avokado 2 st
 • Kikärtor 1 dl
 • Tomat 2 st
 • Broccoli 1/2
 • Vitlök 2 klyftor
 • Persilja 2 knippen
 • Pinjenötter 1/4 del
 • Örtsalt 1 nypa
 • Solrosfrön 1/4 del
 • Citronsaft efter smak
 • Cayenpeppar 1 nypa

 

Paprika Paprika är en utav de grönsaker som innehåller mest C-vitamin. Speciellt den röda paprikan. C-vitamin verkar positivt för kroppen på flera sätt. Exempelvis så är vitaminet bra för bindvävens ämnesomsättning, motverkar förkylningar och infektioner, samt ingår i kollagen, vilket är viktigt för vår hud, våra tänder och vårt skelett. C-vitamin underlättar även för kroppens upptagningsförmåga utav bl.a. zink, järn, kalium och kalcium.

Paprika (1)

Broccoli Är mycket rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vitamin C och A och skyddar kroppens celler mot fria radikaler, vilka skadar kroppens cellmembran. Och förutom antioxidanter så innehåller broccoli även bl.a. betakaroten, vitamin A, K, B6, B12, E, B1, B3 och E, kalium, magnesium, järn, zink, folat och kalcium. Broccoli är speciellt en utmärkt kalcium källa.

Broccoli

Kikärtor är rika på proteiner, mineraler och kostfibrer, och uppskattas därför oerhört utav vår kropp. Genom att tillföra kikärtor i små mängder i sin dagliga kost, kan sägs man förbättra sina insulin- och blodvärden på endast en vecka. Utöver tidigare nämnt så medför kikärtor även följande hälsofördelar: de verkar aptitreglerande, främjar en god tarmhälsa och skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet tack var en unik sammansättning utav antioxidanter.

Chickpeas

Tomaten innehåller en av de absolut starkaste antioxidanterna, nämligen Lycopen. Lycopen gör oss lyckliga och bidrar även till att stärka kollagenproduktionen och skydda huden mot UV-strålar. Tomaten innehåller dessutom C och A-vitamin samt mindre mängder kalcium, magnesium och järn.

Tomatoes

 

Vitlöken har förekommit frekvent inom traditionell läkekonst under hundratals år. Vitlöken sägs motverka bakterier och svamp, samt stimulera immunförsvaret. Den verkar även antioxiderande och sägs förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Dessutom kan svavelföreningarna i vitlök hjälpa kroppen i processen då den gör sig av med tungmetaller.

Garlic

Spenat innehåller mycket järn men även kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra.

spenat1

Smaklig måltid!

Kram
Johanna