Frukosten som ger dig massa energi!

God morgon!

Tänkte dela med mig av min frukost som jag äter när jag behöver mer energi. När jag skall träna lite hårdare eller när jag skall prestera lite extra. Då är banangröten ett fantastiskt frukostalternativ, då den innehåller en bra balans utav fetter, kolhydrater och proteiner.
Banangröten är även, tack vare sitt färgstarka innehåll, mycket rik på både vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Gör så här:

Lägg helst mandlarna i blöt under 24h som skall bli nötmjölk. (Då nötter som inte är blötlagda är enzymhämmare)

Mosa bananen grovt med en gaffel och tillsätt boveteflingorna. Ringa över yacon sirapen och strö över hallonen. Hacka valnötterna och paranötterna grovt, klipp aprikoserna och strö över blandningen över gröten.

Mixa mandeln och vatten i en mixer tills du uppnår en mjölkliknande konsistens och tillsätt salt och kanelen. Sila sedan mjölken genom en finmaskig trådsil eller en nötmjölkpåse. (Finns att köpa i en del specialbutiker)
Tillsätt lite kokosolja och värm mjölken i en kastrull dock ej högre än 42 C om så önskas.

Ingredienser

Banangröt 1 p

 • Banan 1 st
 • Bovete 1/2 dl
 • Yacon sirap 1-2 tsk
 • Hallon 1 dl
 • Valnöt 10 st
 • Pekannöt 5 st
 • Aprikos 5 st torkade

Nötmjölk 1 p

 • vatten 2,5 dl
 • Mandel 1/2 dl
 • Yacon sirap 1 msk
 • Kanel 1 tsk
 • Kokosolja 1/2 msk

Näringsinnehåll

banana

Bananen är ett livsmedel vilket innehåller en lång rad näringsämnen. Några av de häsofördelar som kommer av att inkludera bananer i sin kost är ett starkare skelett, en bättre tarmhälsa samt minskad risk för åderförkalkning och stroke. Bananer innehåller nämligen rikligt av kalcium, vilket är avgörande för att bibehålla ett starkt och friskt skelett. (tillsammans med D och K vitamin) En bättre tarmhälsa kommer utav att bananer innehåller ett socker som kallas Fructooligosaccharide, vilket ökar mängden goda bakterier i våra tarmar. Bananer innehåller även mycket kalium som är viktigt för vårt hjärta. Dock är det viktigt att inte äta för mycket bananer varje dag, då de innehåller en del fruktsocker, vilket kan belasta levern negativt.

Almonds

Mandeln är den nöt vilket sägs medföra flest hälsofördelar. Den innehåller rikligt utav E, B-vitamin, folsyra samt protein. Mandeln innehåller faktiskt uppemot 20% protein, och anses därför vara ett super livsmedel att förtära efter träning, då proteinerna bidrar till att musklerna snabbt kan återuppbyggas och återhämta sig efter den fysiska påfrestning som hård träning innebär.

Vanöt

Valnötter innehåller över 60% fleromättat fett, Omega-3 samt Omega-6 återfinns. Några utav de hälsofördelar som kan nämnas som en följd utav ökat intag utav dessa nyttiga fetter är att de kan förebygger hjärt-och kärlsjukdomar samt sänker kolesterolvärdet. Dessa fetter avhjälper även en trött och glåmig utsida, då de sägs ge huden en ny lyster samt ökad smidighet, samt även stärka både hår och naglar.

berry

Hallon innehåller rikligt med mangan, C-vitamin och fibrer. Mangan har stor betydelse vad gäller utveckling av brosk, skelett, och leder. C-vitamin är en kraftfull antioxidant som bidrar till att förhindra förkylningar och infektioner, främjar fettförbränningen samt skyddar cellerna mot fria radikaler. Fiberrika livsmedel är bra för blodtrycket, främjar en god tarmhälsa samt ökar mättnadskänslan.

Nu skall jag ladda min kropp för idag är det sista rycket att packa upp i lägenheten som nu snart är i ordning efter flytten!

Gilla mig gärna på Facebook Johanna Bjurström och följ mig på Instagram Johannabjurstrom.se, för mer tips och inspiration!

Kram
Johanna