Filippa ger dig verktygen till ditt inre ledarskap!

Idag låter jag min gode vän och inspirationen själv Filippa Dietmann, gästblogga hos mig! Hon delar med sig av sin kunskap och jag är verkligen stolt att få ha henne här hos mig!

Varsågod, ordet är ditt Filippa!

self-love

Nu börjar julen närma sig och min känsla är att jag vill att den ska komma nu. Inte för julklapparnas eller matens skull utan för ljusen, dofterna och lugnet som lägger sig framåt eftermiddagen den 24:e. Stunder av att bara få vara och att ta hand om sig själv. Den här verktygslådan handlar om att vara sin egen bästa vän, att backa och stå upp för sig själv.

Det är så skönt att kunna lita på att någon finns där när man behöver det. Livet kan ju vara som en berg och dalbana, det går upp och så plötsligt går det ner. Ibland känner man sig stark och glad och ibland som ett litet knytt. Vissa perioder finns det någon annan där för att backa upp och andra får man ta hand om sig själv.

Min erfarenhet och det jag har läst mig till säger att oavsett om vi känner att vi har medvind eller motvind ska vi acceptera det som är, oavsett vad. Det finns ett talesätt som säger ”Det vi motstår det består”, vilket betyder att det vi håller emot kommer att finnas kvar. Om vi lägger locket på och känslan finns kvar därinunder så fungerar det inte i längden. När vi accepterar helt och fullt det som är kan vi släppa det lös. Så, det första steget till att stärka sig själv är;

1. Acceptans
Acceptera känslan som kommer. Oavsett vad det är; rädsla, ilska, sorg eller skam till exempel. Var med den. Känslan är neuropeptider i hjärnan som behöver frigöras och det gör man genom att låta dom släppas ut. Om vi håller tillbaka lagras dom och förstärks. Så, hur gör man då när den negativa känslan tar överhanden?

– Andas igenom känslan, stanna kvar i den och var med den. Känns känslan, andas. Känslan är inte farlig. Den klingar av efter ca 90 sekunder om den inte är en gammal känsla som har lagrats på genom åren. Är det en gammal, beskriv känslan genom att skriva om den, då får du ut den ur kroppen. Jag brukar säga att känslor inte är farliga. De är information som vi behöver lyssna på för att lära oss om oss själva.

2. Det vi fokuserar på växer
För att kunna vara din allra bästa krigare, supporter och vän som alltid ställer upp för dig själv behöver du vara bottnad i allt det som är bra med dig. Se dig i din storhet, i din potential. Som när vi älskar någon annan och vi vet att det finns det som är fantastiskt med personen och även små egenheter och vanor som inte är de bästa, det finns en del i personligheten vi inte alltid ställer oss bakom. Men, det gör inget, för ingen är perfekt, och vi älskar personen med alla dess egenheter och baksidor. Samma är det med oss själva, vi behöver se det där som är gott och fint, det som är fantastiskt och gör oss unika.

Vi gör alltså likadant med oss själva som när vi fokuserar på våra älskades styrkor och strider för dom när det behövs. Man säger att för att älska andra behöver man älska sig själv. Så, om du inte redan älskar dig själv, det är dags att börja fokusera på det nu.

– Bli medveten om alla dina styrkor. Skriv en styrke-lista på 50 bra saker om dig. Det kan handla om vad du är bra på, vad du kan, vad du lärt dig och också vem du är med alla dina egenskaper. Alltså allt från din bollbegåvning som ren färdighet till din omtänksamhet som en av dina egenskaper.

De 50 styrkedelarna är med och skapar det unika med dig. Så, hur är du unik?
Du kan gå in på http://www.viacharacter.org/www/ och göra ett gratistest om dina styrkor (det finns även andra styrketester).
Styrkelistan använder du när du ska boosta dig själv.

3. Visualisera
Stärk dig genom att låta hjärnan skapa en bild av det tillstånd du vill ha. När du gjort det så tydligt du bara kan känner du hur det känns. Vila i den goa känslan.
Man brukar säga att vi lever livet minst två gånger, en gång i tanken och en gång i verkliga livet, så då kan vi använda tankens kraft till att skapa det tillstånd vi vill redan innan vi utför det.

– Visualisera så tydligt som möjligt med alla sinnen. Om du har goda minnen, använd dom. Ta med hur du ser ut, vad du säger och gör, hur du säger saker, känn hur det känns att vara där du är. Måla din bild så tydligt som det bara går. Gör din bild till en riktig succé.

Exempel: Du ska hålla ett viktigt föredrag för en stor samling personer och förbereder dig ordentligt innan. Trots det kommer rädslan.
1. Acceptera rädslan. Det är ok att vara rädd. När rädslan klingat av;
2. Fokusera på dina styrkor. Vila i styrkorna, plocka fram just dom du behöver för att
hålla föredraget.
3. Visualisera fram bilden av när du håller ditt bästa föredrag någonsin.
4. Ta fram de tre stegen när du behöver.

Stå upp för dig, peppa dig. Var din bästa vän så att du vet att bakom dig finns alltid den bästa versionen av dig själv.

Tyckte du om det här och vill ha min verktygslåda, med tips och ledarskapsverktyg, varannan fredag anmäl dig på www.coactive.se Då är du även med om utlottningen av fem Discovery-sessions. Du har chansen att få ett coachsamtal där du undersöker vad du verkligen vill med ditt ledarskap.

På min hemsida kan du även läsa om mitt ledarskapsprogram CoActive Growth Academy, för kvinnliga chefer och ledare, som startar i februari.
Få mer information om utbildningen här

Nu önskar jag dig en riktigt god jul!

Glada julhälsningar
Filippa Dietmann