Bönpasta med tomatsås och tända ljus

I går firade jag och Fredrik att vi varit tillsammans i 6 månader med en god middag där hemma. Vi tänkte att vi skulle göra varm mat för en gångs skull och gjorde en bönpasta med tomatsås. Låter inte så lyxigt kanske, men med lite kärlek så blev den extra god och smarrig.

Bönpastan med tomatsås uppskattas även av barnen och den går mycket snabbt och lätt att göra om man inte har så mycket tid. Det bästa med den är att den är full av näring och inget vetemjöl, mjölk eller kött i.

Tomat innehåller karotenoiden/antioxidanten lykopen, (som ger tomaterna dess röda färg) och halten lykopen höjs avsevärt upp till 75 ggr när tomaterna värms. Enligt forskarna kan lykopen främja psykisk hälsa genom att minska den oxidativa stressen i kroppen och dessutom hjälpa till med att bygga upp förstörda hjärnceller. Enligt deras rapport räcker det med ett par tomater några gånger i veckan för att halvera risken för nedstämdhet.

Köp helst tomatpurén i glas flaska eller gör egen tomatpuré, då det tyvärr är aluminium i de flesta Tetra pack och när det är ett sådant högt C-vitamin innehåll i tomatsåsen så drar detta tyvärr ut aluminiumet lättare ur Tetra packet och hamnar i såsen.

Ingredienser:

1 flaska tomatpuré
1 st påse med spenat
1 påse bönpasta
2 st kart. körsbärstomater
1 st basilika i kruka
buljong utan socker och jäst
spiskummin
örtsalt
gurkmeja

Gör så här:

Värm upp pastan i en kastrull. (Den pastan jag köpte skulle koka i 7-8 minuter.) Värm upp tomatpurén i en annan kastrull och tillsätt alla kryddor efter smak. skär körsbärstomaterna på mitten i två delar. Blanda sedan i pastan i tomatsåsen och blanda med tomatsåsen och avsluta med att hälla i körsbärstomaterna, spenaten och basilikan som bara skall eftervärmas lite lätt tillsammans med pastan.

Kanske inte en Nobel middag men en väl fungerande familjemiddag! 🙂

IMG_1139

Det blev renat vatten som dricka, tända ljus med mys!