Bär förbättrar både hälsa och minne, gör dig smartare samt förebygger cancer

strawberry-border-1241800-1599x1066

Ja du läste rätt! I första hand jordgubbar, blåbär och hallon minskar risken för att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och förebygger risken för inflammationer.

Alla bär är proppfulla av vitaminer och mineraler. De innehåller olika antioxidanter som kompletterar varann, så det är därför viktigt att variera vilka bär du äter för att få i dig viktiga ämnen så som kostfiber samt polyfenoler, som hjälper dig att må bra. Du bör inte bara tänka på att variera vilka bär du äter, utan även färgen på bären, för ofta är det nyttigaste i bärgen dess färgämne. Extra viktigt att få i sig antioxidanter är det på sommaren då huden behöver dem för att neutralisera de fria radikaler som solljuset bildar.

Desutom visar studier att personer som lider av glömska kan få bättre minne av att äta bär, då vissa ämnen i framförallt blåbär främjar hjärncellernas förmåga att kommunicera med varandra.

 

Du kan självklart köpa bär i din butik, men har du möjligheten rekommenderar jag bärplockning ute i naturen då det är utmärkt vardagsmotion och att röra sig i naturen motverkar stress.

 

Bara att äta bär en gång i veckan gör underverk, men 100 gram bär om dagen ger dig en betydande del av dagens C-vitaminbehov och viktiga mineral- och spårämnen.

 

Jordgubbar innstockvault-strawberry-close-up133799ehåller B9-folsyra och mer C-vitamin är apelsin! De motverkar inflammationer och är bra mot kroppens försvar mot åldrande och hjärtkärlsjukdom samt innehåller ellagsyra som är bra mot cancer. Jordgubben är en korsningsform i smultronfamiljen, och själva jordgubben i sig är inte det egentliga bäret utan det är de små prickarna på jordgubben som är.

 

 

 

 

Hallon innehåller också elraspberry--berry_19-115387lagsyra och är stärkande för immunförsvaret. De är fulla av massvis med nyttigheter såsom fibrer, C-vitamin, kalcium, kalium, järn, kolsyra är avgiftande samt motverkar inflammationer och trimmar immunförsvaret. De innehåller polyfenoler som är bra mot skadliga bakterier och hallonketon som hjälper fettförbränningen.

 

 

 

 

 

Blåbär innestockvault-blueberry-and-mint133248håller även den mycket C-vitamin, lika mycket som en citron. Blåbäret innehåller otroligt mycket antioxidanter såsom antocyanosider och askorbinsyra. Det är en viktigt växt för andra arters överlevnad och kallas därför en nyckelart.

Bidrar till smidigare hud, är bra för ögonen (för synen, mörkerseendet och grön starr), diarré, blodcirkulationen in benen, inflammationer, urinvägsinflamation och skyddar hjärnceller från för tidigt åldrande.

 

 

 

backdrop-22024_1280

Tranbär motverkar urinvägsinfektioner och blåskatarr och neutraliserar även lukten av urin. Det är även bra mot både tandköttsinflamation och magsår samt är bakteriedödande. Antioxidanten resveratrol finns i tranbär och är cancer- och virushämmande samt har antiåldrande effekter.

 

 

 

 

 

Nyponstockvault-wild-sweet-briar135842 innehåller mest C-vitamin av alla frukter och bär, ca 1700-2000 milligram per 100 gram i torkade nypon. Bra mot ledvärk, inflammationer, urinvägsinfektioner, stärker immunförsvaret och kan sänka blodtrycket. Innehåller karoten, en källa till A-vitamin.

 

 

 

 

 

stockvault-red-currant133987Vinbär är ännu ett bär med mycket C-vitamin som motverkar sötsug och det finns både som svarta och röda bär, som har olika egenskaper. Det svarta bäret innehåller massvis av vitaminer samt järn och kalcium, medan det röda bäret är fullt av pektin, ett gelébildande fibrer som enligt ny forskning visat sig hämma cancerutveckling, det håller även magen i trim och blodsockret i balans. Röda vinbär anses ha en antiseptisk verkan.

 

 

 

 

Kram
Johanna