Även fast du känner att du äter hälsosamt så kan man fortsätta att bli uppblåst i magen med olika magbesvär. Det vanligaste är att man blåser upp direkt efter måltiden. Tillslut känner man att man kan inte äta något utan att bli uppblåst. Vad detta kan bero på kan vara olika livsmedel som gör det svårt att bryta ner vid matsmältningen. Vi äter så mycket processad mat i dag och det gör det svårt att veta vad vi egentligen får i oss.
De flesta är överens om att, under förutsättning att du inte lider av en sjukdom, är den troliga orsaken till att buken blir uppblåst är en ansamling av gaser. Orsaken till gaser kan vara olika, men oftast att man lider av enzymbrister av olika slag.
Det är svårt att veta exakt vad det är man reagerar på men genom att utesluta livsmedel och tillsätta de igen efter ett tag kan man försöka undersöka vad det är man blir sämre av.
Nedan finner du 10 av de vanligaste livsmedel som kan orsaka gaser.
1. Lök
Många människor har svårt att smälta lök, särskilt råa. För att begränsa obehag, ät mindre mängd av vällagad lök eller ersätt med kryddor och örter. Tänk på att tugga löken noga om du äter den rå. Detta är främst på grund av att det fattas ett enzym som inte längre kan tillverkas i tarmen.
2. Olika bars
Många vanliga “friska” snackbarer inkluderar protein, som kommer från sojabönor, och denna framkallar en speciell gas. Bättre med protein som kommer från nötter, frön eller gör din egen bars. Tänk på att om du gör den själv, blötlägg nötterna innan för bättre upptag av näringsämnen och mindre gaser.
3. Tillsatser
En del sorter av mandelmjölk innehåller förtjockningsmedlet karragenan, som härrör från tång och har kopplats till gastrointestinala problem bl.a magsår. Gör din mandel mjölk lätt hemma! Recept hittar du här!
4. Linser
Linser innehåller fytinsyra, vilket kan leda till väderspänning. Blötläggning linser i rikligt med kallt vatten med lite tillsatt citronjuice över natten. Detta minskar fytinsyran och även gaserna. Skölj de sedan noga innan du äter dom.
5. Sockerarter
Olika sockerarter som finns i bl.a tuggummi innehåller vanligtvis sorbitol. Läs etiketten noga för att kontrollera att tuggummit om är sorbitol fritt eller helst sluta tugga tugummi då detta inte är bra för matsmältningen över huvud taget. Detta kan även finnas i halstabletter och godis.
6. Konserverad soppa
Färdig gjorda soppor som konserverade, innehåller i allmänhet höga natriumhalter. Vilket kan leda till vattensamlingar och tillfällig uppblåsthet. Mixa lätt ihop en soppa hemma av olika grönsaker, mycket bättre!
7. Torkad frukt
Torkad frukt har en mycket hög fruktos (naturligt socker), som de med en känslig mage kan ha svårt att smälta och orsaka uppblåsthet med gaser. Bär har lägre fruktos i sig och ett mycket bättre alternativ.
8. Fetter
Olika slags fetter som är kopplade till inflammationer i kroppen och dessa kan bidra till uppblåsthet:
-Transfett (eller delvis härdade oljor)
-Mättade fetter (som finns i animaliska produkter såsom rött kött)
-Omega-6 fetter (som finns främst i vegetabiliska oljor, fjäderfä, nötter och vete)
Obalansen mellan Omega 6 och Omega 3 (vanligaste med för höga halter av Omega 6) kan bidra till inflammationer och som i sin tur kan göra att man känner sig uppblåst. Bra källor till Omega-3-fettsyror är linfröolja och Chia frön.
9. Brysselkål, kål och grönkål
Dessa grönsaker smältes oftast dåligt i tarmen och kan jäsa i magen. De med känsliga magar kan uppleva flera symptom, inklusive buksmärta, obehag, uppblåsthet, halsbränna och illamående. Koka helst kålen innan du äter den för att slippa gaser.
10. Olika fibrer
Olika typer av fiber är bra för vår matsmältning (upprätthålla regelbundna tarmrörelser) Men eftersom vissa fibrer kan vara svåra att smälta kan de orsaka gasbildning och uppsvälldhet beroende på bakterier i tarmen.
Vad kan jag göra för att lindra smärtan och gasbildningen?
För det första så försök att lista ut vilket livsmedel du har en känslighet mot, och ta helst bort det. Vissa livsmedel finns det mycket näring i så då är det viktigt att tänka på att man kanske skall göra något åt det hela. Jag rekommenderar att uppsöka en Näringsterapeut eller annan specialist inom området som kan hjälpa dig. Jag har hjälp många med dessa problem.
1. Örter med antigas-bildande effekt
Dessa livsmedel har varit känd i århundraden för att hjälpa och lugna tarmkanalen samt minska uppblåsthet och gasbildning. Det finns många örter och kryddor med värdefulla egenskaper, såsom arnis, kummin, kardemumma, kanel, koriander, kummin, fänkål, vitlök, ingefära, citronmeliss, muskot och persilja.
2. Pepparmintste
Detta är bra när du känner dig uppsvälld och slö. Kan främja saltsyra vilken oftast är för låg vid dessa problem.
3. Citron vatten
Med lite varmt vatten med citronsaft kan också bidra till att lugna dina symtom. Det kan hjälpa till att minska mängden salt kvar i kroppen och minska uppblåsthet grund av vätskeansamling. Intag helst det första du gör på morgonen.
4. Mjölksyrebakterier
Förbättra tarmfloran genom att undvika socker samt att äta mat med mycket mjölksyrebakterier i så som syrade grönsaker. Du kan göra själv eller köpa i affären. Tistelvind är ett bra märke som säljer detta.
5. Ät vissa grönsaker
Det finns också ett antal grönsaker som selleri, gurka, spenat och persilja som bidrar till att minska vätskeansamling i kroppen. Som då kommer att göra att du inte svullnar upp så mycket.
6. Koka vissa grönsaker
Vissa grönsaker är lättare att smälta om du kokar dom. Speciellt broccoli, morot, kål m.m.
Vikigaste av allt är att du tuggar maten bättre, och helst minst 30 ggr per tugga. Detta gör av magsyran främjas och du kan då lättare bryta ner maten. Näringsämnen tar upp bättre och magen blir mindre uppblåst.
Följ mig gärna på FB & Instagram för mer tips!
Hoppas att mina tips kan hjälpa din mage att bli bättre!
Kram
Johanna
Tack för din kommentar Gunnar! Det är en viktig fråga. Jag är inte så insatt mer än att de påverkar kroppen negativt och behöver lära mig mer om dessa fytinsyror och du får gärna berätta mer. 🙂
Hej!
Min avsikt med detta inlägg är att få många tänkande människor att agera.
Önskar ett agerande som leder till att lösa ett problem gällande vissa livsmedel.
Har Du koll på fytinsyran i din mat?
Fytinsyra är ett skyddsämne för växter.
Fytinsyra i livsmedel kan orsaka problem för oss människor.
Problemlösning är att använda rätt råvara och gamla kunskaper om blötläggning.
Problemet är att vissa viktiga mineraler och proteiner binds till fytinsyran och blir därmed svåra att kunna tillgodogöra sig. Mineralerna behövs för viktiga funktioner i vår kropp.
Fytinsyra finns i säd, baljväxter, nötter och frön.
Med rätt hantering kan fytinsyran neutraliseras.
Felaktig hantering av livsmedel med fytinsyra, kan orsaka näringsbrister.
Livsmedel med fytinsyra som blivit upphettat innan det blötlagts är, vad jag förstår ett problem, då man inte kan lösa upp fytinsyran genom senare blötläggning. Anledningen är att enzymet fytas förstörs vid upphettning. Fytas skall lösa upp bindningen mellan fytinsyran och för oss viktiga mineraler, samt vissa proteiner.
Hur är det med det mesta av allt bröd som säljs i butikerna?
Här finns väl fytinsyran kvar? Vad händer då om vi äter för att få näring?
Hur stor del av våra enorma kostnader för sjukvård är orsakat av näringsbrister?
En viktig delorsak kan vara låga nivåer av de viktiga mineralerna?
Kan kunskap och rätt hantering av livsmedel vara en viktig pusselbit när det gäller folkhälsa?
Du själv och/eller någon närstående kan ha viss nytta av detta mejl?
Kanske har Du redan kunskapen?
Vad vet Du om fytinsyra?
Hur tänker Du?
Du kanske vill sprida budskapet i ditt nätverk?
Har vi kunskap kan vi ju välja hur vi ska agera.
Kanske vi väljer att äta mat som ger oss de näringsämnen vi behöver?
Du är välkommen att höra av dig med frågor och utbyte av mer kunskap i aktuellt ämne.
Soliga hälsningar
Gunnar Friberg