Tomatsås med gurketti och linfröstössel utgör en färgsprakande lunch med ett superbt näringsvärde. Nyttigheter som karoten, lycopen, C-vitamin, kostfibrer och Omega-3 bidrar alla till att höja rättens näringsinnehåll till skyarna. Värt att nämna är även rättens underbara smak, vilken bidrar till att lämna både ditt sinne samt dina smaklökar tillfredsställda.
Ingredienser
1 person
Tomat 3 st
Paprika 1/2 (röd)
Vitlök 1 st
Citron 1 tsk (saft)
Scharlottenlök 1 st
Oregano 2 msk
Dadlar 2 st (torkade)
Morot 1 st
Gurka 1/2
Linfröströssel
Linfrön 1/2 msk
Vetegroddar 1/2 msk
Gör så här:
Tomatsåsen:
Mixa tomater, vitlökklyftan, scharlottenlöken och dadlarna till en någorlunda slät kräm och tillsätt citronsaft och oregano. Hacka nu paprikan och blanda med tomatsåsen.
Guketti:
Skala morot och hyvla den och gurkan med en skalare till spagettiliknande strimlor. Blanda nu morot och gurkstrimlorna med tomatsåsen samt strö över linfrön och vetegroddar.
Näringsinnehåll
Tomat innehåller en av de absolut starkaste antioxidanterna, nämligen lycopen. Lycopen gör oss lyckliga och bidrar även till att stärka kollagenproduktionen och skydda huden mot UV-strålar. Tomaten innehåller dessutom C och A-vitamin samt mindre mängder kalcium, magnesium och järn.
Paprika sägs ha positiva effekter vad gäller blodtryck samt cirkulation, då den innehåller enorma mängder av C, A, B6, folsyra och mangan. Mangan är en mineral som även verkar positivt för kroppens omsättning utav kolhydrater och fetter.
Vitlök har förekommit frekvent inom traditionell läkekonst under hundratals år. Vitlöken sägs motverka bakterier och svamp, samt stimulera immunförsvaret. Den verkar även antioxiderande och sägs förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Dessutom kan svavelföreningarna i vitlök hjälpa kroppen i processen då den gör sig av med tungmetaller.
Gurka består till 90 procent av vatten. Detta medför utrensande effekter, vilket innebär att den lämpar sig särskilt väl för att nyttjas under reningskurer. Gurkan bidrar även med K-vitamin, vilket dels bygger upp skelettet, men även viktig för att blodet skall kunna levra sig.
Morot är främst mycket rik på karoten, en antioxidant vilken levern omvandlar till A-vitamin. A-vitamin förebygger grå starr samt åldersförändringar på näthinnan. Morötter även bra för huden, samt bidrar till att förse vår hud med en jämnare solbränna.
Linfrö är en utav denna rätts viktigaste beståndsdelar. Den tillför nyttigt fett i form utav Omega-3, och medför även att kroppen kan tillgodose sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Linfrön är dessutom mycket rika på protein och är gynnsam för våra tarmar.