Optimera joggingrundan!

running-573762_1280Det är många av oss som ser löpning som ett bra sätt att träna, men om du springer fel kan du både skada din kropp, och inte heller få så mycket ut av din joggingrunda. Här är 9 tips på hur du optimerar din springtur:

 

 1. Värm upp! Uppvärmning är A och O. Inte minst för att du kan skada dig allvarligt om din kropp inte är tillräckligt uppvärmd, men också för att om du börjar springa direkt, så kommer kroppen se de första 10 minuterna av ditt springpass som uppvärmning, vilket gör att du inte får lika mycket ut av din träning.
 2. Glöm heller inte att stretcha. Många tror att träningen slutar när man slutar springa, men stretching är en väldigt viktig del. Jag rekommenderar att stretcha lite lätt efter rundan och sedan när du vaknar morgonen efter att du sträcker och stretchar lite mer.
 3. Topprestanda är direkt knuten till regelbundna träningstider, så försök att hålla sina joggingturer ungefär samma tid på dygnet.
 4. Backträning är ett toppenbra sätt att förbättra din snabbhet.
 5. Tänk på andningen, andas långsamma, djupa andetag.
 6. Ha bra skor! Utan bra skor ökar risken för många överbelastningsskador,  såsom skador i knän och leder. Skorna måste passa din kroppsvikt och sättet du löper på. Jag rekommenderar helst så platta skor som möjligt (viktigt att du har rätt löpteknik).
 7. Försök att hålla samma tempo genom hela löprundan, utom i slutet. Att pressa sig själv de sista 5-10 minuterna ökar din genomsnittshastighet och är ett bra sätt att bevisa för dig själv att du klarar mer än du tror.
 8. Spring rätt! Korta intensiva steg. Helst en platt sko och sätt i mitten av foten i marken först och sänk axlarna. Löp i en mer sittande position och rör överkroppen så lite som möjligt. På detta sättet får du ut mycket mer av din träning och du orkar springa längre. Titta på långdistanslöpare från Afrika, de använder ofta denna tekniken. Tänk på att springa rak och stolt.
 9. Ät rätt och ordentligt innan. Se till att du får i dig fullvärdigt protein i form av bovete, quinoa eller hampa. Blanda det med en härlig sallad gjord på massa god avokado som kommer ge dig mer energi, för att orka springa så snabbt och lång som du har potential till!Kram
  Johanna