Varför skall jag röra på mig?

Nu när det är sommar är det härligt att ta sig en runda i skogen och få komma ut lite i naturen. När du rör på dig får du en ökad cirkulation, livsglädje och mer livskraft.

En viktig del med motion och rörelse är att det stimulerar och stärker ditt skelett. Att röra på dig är som att sätta på en motor – det startar en mängd processer som är bra för dig. Du känner dig genast piggare och starkare. Blodcirkulationen ökar och cellerna kan ta upp mer syre.

Om du har förhöjda blodfetter och stresshormoner, som till exempelvis adrenalin och kortisol, blir det lättare för din kropp att ta hand om detta om du ofta är i rörelse. Mindre stresshormoner avlastar hjärtat och förbättrar både humör och din sömn.

Hjärnan påverkas på flera sätt av fysisk rörelse. Bland annat frigörs signalsubstanser, som dopamin och serotonin som båda är viktiga för att motverka depression och smärta. Det hjälper också ditt minne, din inlärning och ökar din koncentrationsförmåga. Endorfiner, ibland kallat kroppens eget morfin, frigörs vid rörelse och gör dig glad och fyller dig med livsglädje.

Motion är en färskvara och rekommendationen är att du rör på dig i minst 30 minuter varje dag. Rörelse och motion har god effekt på alla och det spelar ingen roll hur gammal du är, eller vilken vana av träning du har sedan innan.

Att röra på sig är ett måste för din hälsa. Genom motion kan du rena kroppen och förbättra cirkulationen. Motion syresätter kroppen vilket motverkar uppkomsten av sjukdomsframkallande mikroorganismer, såsom bakterier och svamp som inte trivs i en syrerik miljö.

Det är omöjligt att skapa en bra hälsa utan rörelse och det är viktigt att hitta vilken rörelse som passar just dig. Det kan vara löpning, cykling, bollsport, yoga, dagliga promenader och simning m.m. Om du dessutom älskar den rörelsen du utför så kommer det påverka dit kropp ytterligare positivt. Det samma gäller fast tvärt om, om du gör någon form av motion du inte gillar, så kan det begränsa din livskraft och du kan skada dig mycket lättare.

Rörelse är liv, utan rörelsen försämras cirkulationen. Utan rörelse avstannar din lymfa vilket ökar ansamlingen av giftiga avfallsprodukter och ger en syrebrist på cellnivå. Utan rörelsen blir din kropp helt enkelt en toxisk avfallsplats.

Idag vet vi att intervallträning med korta intensiva träningspass har en minskad risk för hjärtsjukdomar med över 100 procent jämfört med de som tränade vanligt motion. Genom att träna i korta intensiva intervaller tränar du hjärtat till att anpassa sig till större och större belastningar som också ökar hjärtats kapacitet. Intervallträning är även en bra träningsform för dig med låg sköldkörtelaktivitet.

Ha en fin vecka och vi kanske ses i motionsspåret! 🙂

Kram
Johanna – Din Hälsohero