Varför ska jag äta vitlök?

vitlök2

Vitlök har massa hälsosamma fördelar! Det är rikt på inulin, ett växtfiber som både ger näring och hjälper till att läka tarmen. Det är också laddad med allicin, som stöder ditt hjärt-kärlsystemet. Vitlök är även bra för att främja en viktminskning.

Med dagligt intag av vitlök, kan du få följande hälsoeffekter: 

-Reglera blodtrycket.
-Sänka kolesterol, både totalt och LDL (det “onda” kolesterolet).
-Sänka oxidativ stress.
-Kan minska risken för kranskärlssjukdom.
-Kan minska “klibbighet” av dina blodplättar och minska aterosklerotisk plack, vilket bidrar till att förhindra stroke och andra hjärtproblem.

Vitlök stöder glutation i kroppen, en naturlig detoxifier. Den är också bra för att bekämpa en överväxt av icke önskvärda bakterier i tarmen.

Hur kan jag använda mig av vitlöken? 

Vitlök kan du ha i all mat! Det är bara din fantasi som sätter stopp!

Soppa är en underbar måltid nu till hösten! En mix av hackad färsk basilika, purjolök, vitlök och tomat. Det är ett underbart sätt att ladda upp på grönsaker.

Grönsakssoppa 2 p. 

Ingredienser

2 msk olivolja
1 purjolök, tvättas och skivas.
¼ gäng grönkål, tvättas och hackas.
1 msk hackad vitlök
1 liten kålrot, skalad och hackad.
1 selleri stjälk, hackad.
1 morot, skalad och hackad.
1 palsternacka, skalad och skivad.
1 st tärning grönsaksbuljong, helst jäst och sockerfri.
1 zucchini, tärnad.
½ tsk örtsalt
½ tsk peppar
⅓ dl olivolja
4 dl vatten eller efter grönsaksmängd.

Pistou smet:
2 msk vitlök
1 krukväxt med basilikablad.
3 msk ekologisk tomatpuré.
örtsalt och peppar efter smak.

1. Ta fram en gryta. Värm försiktigt olivolja på medelhög låg värme, lägg purjolök och grönkål, och koka 5 minuter. Tillsätt vitlök och koka ytterligare i 2 minuter på svag värme.

2. Tillsätt vatten, kålrot, selleri, morot och palsternacka och koka i 5 minuter. Tillsätt buljong och låt sjuda i 45 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

3. Tillsätt zucchini, och låt sjuda i 10 minuter tills de är mjuka.

4. Gör pistou: Medan soppan kokar, mixa vitlök, basilika, tomater, salt och peppar i en matberedare eller mixer till mos, tills den nästan är slät. Tillsätt oljan. Lägg in den i kylskåpet tills den skall serveras med soppan.

5. Rör ner 3 msk av pistou i den varma soppan. Tillsätt salt, peppar och mer pistou smak efter smak.

Smaklig spis!

Kram
Johanna