fbpx

Johanna Bjurström Blogg

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kan valnötter förbättra minnet?

Ja det kan de! Det beror på att valnötter är rika på vitamin E. De som har brist på E vitamin löper oftast större risk att drabbas av minnesförlust eller Alzheimers enligt en studie som presenterats i tidskriften Experimential Gerontology. Valnötter innehåller även fettsyran Omega 3. Glöm dock inte att lägga de i blöt under minst 12 h, då de kan ha en enzymhämmande effekt.

 Så vill du bättra på minnet så finns vitamin E mycket i valnötter men även i sparris, solrosfrön och spenat.

Raw Sushi- den perfekta maten att ta med till stranden!

Denna Raw Sushi är rik på omega 3 samt en del protein och massa härliga grönsaker. Perfekt mat under sommaren att ta med dig till stranden.

Ingredienser:

Nori
wasabi
Ingefära
Tamari

Ris samt fyllning:
  • Casheasmör 3 msk
  • Blomkål 1 st
  • Äppelcidervinäger 1 tsk
  • Örtsalt 1 nypa
  • Vatten 2 msk
  • Morot 3 st
  • Avokado 1 st
  • Paprika 1 st
  • Gurka 1 st
  • Spenat 100g
  • Kikärtsmos – efter smak
  • Alger – efter smak
  • Syrade grönsaker -efter smak

Gör så här:
Lägg 1.5 dl kikärtorna i blöt i 15 h samt 1.5 dl Cashewnötter i blöt under 10 h.

Mixa de i en mixer när de är klara till ett smör och tillsätt vitlök och örtsalt.
Blötlägg Wakame alger eller Dusealger tills de bli mjuka.

Skär grönsakerna till lång strimlor.

Kör blomkålshuvudet i en matberedare tills det blivit finhackat. Blanda “risets” ingredienser med varandra och tillsätt vatten tills den blir fast och krämig. Ta riset och lägg som en slät massa i Nori rullen.
Bred de mosade kikärtorna över riset och lägg sedan på grönsakerna samt algerna samt de mosade kikärtorna. Rulla sedan ihop sushi rullen och skär den i små bitar likt Sushi rullar. Viktigt att du har en vass kniv för bästa resultat.
För extra god smak och bra bakterier för magen kan du lägga i lite syrade grönsaker så som rödkål eller syrad morot. Ätes med Wasabi samt ingefära och doppas i Tamari.

Me in tajts!

Haft full rulle på förmiddagen. Hade möte med min fantastiska coach Annica Töneryd! Vi bollade olika förslag om min utbildning jag håller på att ta fram till hälsocaoch som kommer till hösten. Den kommer bli så bra! 🙂

Efter det sprang jag vidare till Nyvana på garnisonen vid Karlaplan. Jag håller på att gå en kur i LPG. Då jag flyttat och haft det tyngre för kroppen en tid, är detta en oerhört bra återhämtning och som bonus formar jag till kroppen också. 🙂

IMG_1062

Nu blev det en god smoothie som mellanmål från Blueberry, gjord på kokosvatten, gurkmeja, spirulina, broccoli och avokado samt en blåbärsboll.

IMG_1066

Nu snart dax att åka hem och packa upp lite fler kartonger så jag kommer i ordning någon gång!

Kram

Uppe innan tuppen!

IMG_0748

God morgon!

Jag brukar alltid gå upp tidigt och är en förutsättning om jag skall hinna med allt jag vill göra under dagen. Driver just nu 2 företag och det är en del pyssel med det.

Började dagen med lättare stretchningsövningar, ett nödvändigt ont och underbart att börja dagen med.

Nu har jag tagit fram alla grönsaker som jag skall ha till min juice, underbart härliga antioxidanter och näring.

IMG_1069

Jag skall också göra god hirsgröt med blåbär och mandelmjölk som jag nu skall göra i min mjölkmaskin. Sist men inte minst massa superfoods på gröten är ett måste. Har röda bär, camu camu, bipollen, nypon, macka och solroslecetin.

Bipollen:
Bipollen är klumpar av hanfröer och nektar från de växter som blivit besökta av biet. Bina transporterar bipollen till bikupan. Där skrapar de av en del av det insamlade pollenet från sina ben. Bipollenet ramlar då ner i små behållare undertill. De tar inte skada av detta och får naturligtvis behålla tillräckligt med pollen själva. 
Bipollen innehåller massa näringsämnen, ca 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler, och 22 aminosyror. Dessutom är koncentrationen av vitaminer högre än grönsaker. Bipollen innehåller också de flesta enzymer och koenzymer som kroppen behöver. Enzymer är katalysatorer som styr processer i kroppen och för att kunna smälta och tillgodogöra sig näringen i maten. Utan enzymer kan inte kroppen ta upp livsnödvändiga vitaminer, mineraler och proteiner. Så en bra start på dagen!

IMG_1074

Men först vatten med citron i och sedan min “goda” Johanna drink, gjord på massa gurkmeja, ingefära, kanel, korngräs m.m. så tarmen kommer igång!

IMG_1045

IMG_1047

Kram

Kan man leva på att bara äta grönt?

IMG_1057

 

Så klart skulle jag säga!

Dock behövs det en hel del kunskap. När jag säger att jag äter ca 80% rawfood och 20% kokta grönsaker och undviker frukt så kommer det oftast många frågor. Överlever du? Får du i dig någon protein? Kan du bygga muskler på att bara äta grönt? m.m.

Jag kan svara Ja på alla dessa frågor.

Det är många som undrar som sagt hur jag kan leva på att äta mestadels rawfood och orka träna, bygga muskler samt ha energi över. Därför tänkte jag att ni kan få vara med och se hur mitt liv ser ut när det kommer till kosten, träning och hur jag valt att leva mitt liv. Framför allt, hur hittar jag bra mat där ute när jag reser runt, hur över lever jag då?

Jag tänkte även köra mitt egna hälsoprogram Intensive Treatment som man kör under 45 dagar. Så kan ni få följa mig här hur det fungerar och hur det går för mig. Så nu skall jag få smaka på min egna medicin igen!
Det är en sådan där underbar känsla som uppdagar sig när magen mår bättre och när jag fyller på med massa näring.

Jag både lever och äter nyttigt vanligtvis men det senaste halvåret har jag inte haft ett hem där jag kunnat laga min underbara rawfood som får mig att må så bra. Har då tappat lite kraft och styrka. Men tänkte att det skulle bli ändring på detta nu när jag äntligen hittat mitt boende igen. Har precis packat upp mina torkugnar, mixrar och juicemaskiner, så nu blir det massa god näring i kroppen.

Jag gör som jag alltid gör med alla mina klienter, börjar med en hälsoanalys. Det visade sig att jag har några näringsbrister, så som B1, B2, B12, C, D, E, Mg, zink, järn samt omega 3. Av det att bedöma så förstår jag att stressen utan att ha en lägenhet och andra saker i livet det senaste har satt press på mina binjurar, så nu dax för lite näring till dom och övriga kroppen.
Blodtrycket ligger på 101/69 och syresättningen på 98 med en vilopuls på 66. Allt det såg bra ut.

kommer att göra en rening inuti kroppen samt jobba med mina inflammationer som jag lätt kan dra på mig. Sedan måste jag tugga maten bättre då jag ligger lågt på magsyran. Så som jag tjatar på mina klienter, så dax för kärpning nu Johanna!

Jag har bad Birgitta som jobbar för mig att packa ihop ett kit på 45 dagar, efter det recept jag skickat till henne vad det är jag behöver efter vad analysen visade.
Fick kitet och påsarna i dag, så nu kör vi!

Jag har förberett morgondagen med att lägga mandlar i blöt som skall bli mandelmjölk samt mungbönor så jag har massa härlig protein i morgon när jag skall träna.

Mandelmjölk:
1/2 dl mandlar i ett glas med vatten i 24 h. Byt vatten lite då och då.

Det är viktigt att man blötlägger nötter och fröer innan man konsumerar dem. De har fytinsyra (som lektiner) vilket är ett naturligt inbyggt försvarssystem. De binder dessutom olika mineraler som kalcium, magnesium, koppar, zink och järn, och hindrar upptaget av protein i vår mag-/ tarmkanal. Tyvärr hindrar fytinsyran oss att ta upp näringen. Därför skall vi blötlägga nötterna, då de tror att de skall börja att gro och det blir en aktivering. De släpper i från sig enzymhämmare och näringsämnena aktiveras och vi kommer åt näringen.

Mungbönor:
En mycket bra och viktig källa till protein och aminosyror. Jag brukar ta 1 dl mungbönor och lägga i blöt. (du hittar dessa i din vanliga mataffär) och fylla upp med 2 dl vatten. Låt de stå under 12-16 h i rumstemperatur och sedan är det dax att äta dom. Jag brukar ha med mig en burk med groddade mungbönor med örtsalt på under dagen när jag är ute och jobbar och har det som mellanmål eller på min sallad. Mina elitidrottare jag jobbar med älskar dessa små underverk!

IMG_1076

Så nu börjar jag och kul om du ville hejja på och följa min resa här. 🙂

Hörs i morgon igen!
Kram
Johanna

Ett hav av kartonger kvar!

En liten blogg paus tar jag mig nu, i flytten som hållit på i flera dagar. Har nu äntligen landat i Liljeholmen. Från 50 kvm till 101 och barnen får egna rum igen och skönt är det att ha större.

Nu är det bara jobbet kvar med att plocka upp allt. Tur att jag har en sådan händig sambo som fixar och donar. 🙂

Det bästa av allt är att jag nu kommer att få tillbaks mitt rawfood kök, så nu kommer det kunnas mixas och torkas igen! Underbart!

IMG_1037

Mitt kontor flyttar också hem igen och tänk att kunna gå ner till Liljeholmskajen och ta sig ett dopp på lunchen eller varför inte sitta och jobba på bryggan. (En av fördelarna som egenföretagare) Skall bara hitta min badrock, någonstans i någon kartong…….nä nu blir att plocka upp lite mer så jag blir klar snart för vill ut i solen!

Önska mig lycka till! 🙂

Kram

Superboosta med järn innan träning

Visste du att om du intar något som är järnrikt innan din träning så förbättrar du din prestation?

Det visar en ny studie som gjorts på kvinnor som fick järntillskott under en viss period. Dessa kvinnor kunde utföra en bestämd övning med lägre hjärtfrekvens och samtidigt med högre effektivitet.

Så ladda upp med massa grönt innan träning så som broccoli, persilja, spenat och mycket mer för massor med vitaminer och mineraler. Det upprätthåller en sund energiomsättning och motverkar utmattning.

Tyvärr har kroppen svårare att ta upp det järn som kommer från vegetabiliska källor. Jag brukar rekommendera i juice form. Jag använder mig av slow juicer med namnet Green Star.

Skillnaden på en slow juicer och en vanlig centrifug är att det blir mer juice från en slow juice samt upptaget av näringsämnena blir effektivare då det tas upp på cellnivå. Det blir inte heller lika mycket skum då det inte kommer in någon syre när man juicar långsamt, vilket gör att juicen kan hållas upp till 48h i kylskåp.

Blanda grönsakerna och mixa dom vart annat och helst varva morötterna med det övriga grönsakerna, så det får jobba bra i maskinen så det blir en bra blandning.

Ingredienser

Grönsaker till ca 1 liter jos

  • Morot 1 kg
  • Broccoli 2 st
  • Spenat 3 st påsar
  • Persilja 2 st krukor
  • Ingefära ca 2 cm

Näringsinnehåll

 

Broccoli Är mycket rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vitamin C och A och skyddar kroppens celler mot fria radikaler, vilka skadar kroppens cellmembran. Och förutom antioxidanter så innehåller broccoli även bl.a. betakaroten, vitamin A, K, B6, B12, E, B1, B3 och E, kalium, magnesium, järn, zink, folat och kalcium. Broccoli är speciellt en utmärkt kalciumkälla.

 

Morötter är främst mycket rika på karoten, en antioxidant som levern omvandlar till A-vitamin. A-vitamin kan förebygga grå starr samt åldersförändringar på näthinnan. Morötter är även bra för huden, samt bidrar till att förse vår hud med en jämnare solbränna.

 

Spenat Innehåller mycket järn men även kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra.

 

 

Persilja Persilja är mycket rik på karoten, C-vitamin, järn och kalcium. Kan möjligen användas mot urinvägsinfektioner då persiljan fungerar som ett diuretikum. (Vätskedrivande)

 

Ingefära Ingefära användes tidigt som läkemedel. Och sägs vara bra att användas vid illamående. Ingefära innehåller kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B6, C och E. Den är även anti-inflammatorisk och innehåller anti-inflammatoriska ingredienser som kan hjälpa dig att minska inflammation och smärta i samband med inflammatoriska sjukdomar såsom t.ex. artrit sägs det.

I dag blir det flytt hela dagen för mig och då är det bra att jag laddat med denna härliga järnrika juice, skål! 🙂

Kram
Johanna

Världens bästa jobb

Jag har verkligen världens bästa jobb som dessutom är min största hobby. Jag brinner verkligen för det jag gör!

Att få jobba med träning, näring och att få människor dagligen att bli bättre och hitta sin egna livsstil är så inspirerande! De får bl.a mer energi, bättre mage eller känner sig mer starka med ökad livskraft. Att se att jag kan påverka människor när de växer i sin nya livsstil gör att jag älskar mitt yrke ännu mer! Tack alla ni som varit med i mina program.

Det jag gillar mest med mitt jobb är nog variationen av allt jag gör. Jag driver mitt egna och varje dag är det olika saker som jag jobbar med. Ett av mina senaste projekt är en utbildning till hälsocoach som börjar till hösten. Efter utbildningen har du kunskaper som gör att du skall kunna inspirera andra att ändra sin livsstil till en bättre hälsa. Så nu sitter jag och knåpar ihop utbildningen och den kommer bli så bra! 🙂 Du kan läsa mer här om utbildningen: www.johannabjurstrom.se

Ett av de jobb jag gör är att undervisa i näringslära för Erica Palmcrantz Aziz elever som läser till certifierad Raw Life Educator. Den är en utbildning för dig som vill ha mer kunskap om rawfood och inspirera vidare i raw food på det sätt som man gillar bäst; exempelvis som föreläsare, raw food kreatör eller raw food kock och mycket mer.

IMG_0983

Jag har fått äran att undervisa i näring sedan 2 år tillbaks hos Erica och det är alltid så kul att komma ner till Solhälla kursgård där de håller till utanför Göteborg.

Jag fick som vanligt en underbar lunch med massa raw godsaker och jag är verkligen glad över att få möjligheten att komma dit och inspireras av alla härliga färger på maten och smakupplevelser och inte minst alla elever som verkligen brinner för detta!

Jag föreläser i 3 h men det går alltid över tiden då det kommer så mycket frågor och jag kan inte heller sluta prata om detta ämne så jag bara maler på! 🙂

IMG_0996

IMG_0992

Jag åkte från Solhälla i lördags och hem till Stockholm med ett leende och massa kärlek till världens bästa jobb!

Önskade att alla kunde ha samma möjlighet att få jobba med det som de brinner för!

Kram
Johanna

Frossa i kanelbollar

Ni som bara älskar kanelbullar så finns det ett alternativ utan mjölk, mjöl, ägg och jäst. Dessa bollar inte bara smakar bulle de smakar som en hel bulldeg! 🙂

Jag tänkte dela med mig av det mest goda rawfood receptet jag vet, när det kommer till fika! Jag brukar fullkomligt frossa i dessa! 🙂

Ingredienser
  • Hasselnötter 0.75 dl
  • Mandel 0.75 dl
  • Vaniljpulver 1.5 tsk
  • Kanel 0.5 tsk
  • Kardemumma 0.5 tsk
  • Dadlar 12 st
  • Kokosolja 0.5 msk
Gör så här: 
Mixa nötter av mandel och hasselnötter med vaniljpulvret samt kanel och kardemumma (enligt smak, men ett tips är att ta ganska rikligt med kardemumman)

Lägg 12 färska urkärnade dadlar med kokosoljan och mixa allt igen tillsammans. Rulla till bollar. Klart!

Hoppas att ni tycker som jag att det är underbart goda! 🙂

Kram
Johanna

 

Casting

På väg till en casting för en reklamfilm för en stor matkedja i Europa. Jag har nu suttit ute i solen och väntat en stund på att få komma in. Det är alltid lite pirrigt att få provfilma för man vet aldrig riktigt vad man skall få göra innan man kommer in.

Väl inne för filmning så fick jag göra några Yoga moves och spela lite rollspel, men det är något jag verkligen gillar så hoppas att det blir jag! 🙂

Rollen är en ytterligare mamma roll likt i Viasat reklamen där jag också spelar mamma. Om jag blir vald, bär det av till Bukarest i juli för inspelning. Hoppas hoppas! 🙂

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer