fbpx

Johanna Bjurström Blogg

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Premier League-nu äntligen börjar det!

jag arsenal

Premier League, äntligen!

Jag har varit ett Arsenal fan så länge jag kan minnas. Hade alltid med mig min läderkula när jag var liten och drömde att en gång få spela med de stora killarna i Arsenal. Köpte mina första fotbollskor från en begagnad annons i lokal tidningen för 80 kronor. Sov med dessa och var helt överlycklig. Väggarna i mitt flickrum var täckta av fotbolls spelare. När andra drömde om att bli veterinärer och dagisfröknar så var min stora dröm att bli fotbollsproffs.

Min stora idol George Graham som gjorde sin tid i Arsenal, både som spelare på 1960-talet och början av 70-talet, och sedan som tränare i slutet av 1980-talet och början av 90-talet har gjorde stort intryck på mig. Eller Anders Limpar som George Graham lyfte fram i början av 90-talet, som antagligen blev Limpars bästa fotbolls minne som ligamästare med 11 mål och fick guldbollen 1991 för sin prestation. Det var tider det!

Jag ser fram emot att se Arsenal denna säsongen och kommer att sitta klistrad i morgon då de möter West Ham hemma!

Här är hela spelschemat för er andra freaks!

Go Arsenal!

Kram
/Johanna

 

Varför skall jag äta ekologiskt?

logo_ekologiskt

Ekologiskt är rena vitaminbomben! Det har mycket mer näring och smakar mer. Det innehåller upp till 60% mer antioxidanter än frukt och grönt som odlas på vanligt sätt, enligt en studie vid Newcaslte University i UK.

Ekologisk odling är inte besprutat med gifter/kemikalier och de innehåller mycket lägre halter tungmetaller, speciellt kadmium.

Ekologisk odling gynnar den biologiska mångfalden och är inte GMO producerad.

Vill du ha mer energi och ork, satsa på ekologiskt!

Kram
Johanna

Kikärtsbullar med zucchinipasta

Kikartsbullar_Zucchinipasta

En mycket proteinrik tallrik, full med mineraler och kostfibrer för en ökad mättnadskänsla. Mycket bra efter ett hårt träningspass!

Detta behöver du för 15-20 st kikärstbullar och en portion pasta:
Kikärtsbullar (15-20st)
  • Kikärtor 1 dl okokta
  • Linfrön 1 msk
  • Psylliumskal 1 msk
  • Olivolja 2 msk
  • Vitlök 1 st
  • Rödlök 1/2
  • Persilja 1 kruka (färsk)
  • Soltorkade tomater 2 st
  • Citron 1/2
  • Vatten 2 msk
Zucchinipasta (1p)
  • Zuccini 1/4
  • Örtsalt 1 nypa

Blötlägg kikärtorna i ca 10h.

Mixa kikärtorna till en jämn smet och tillsätt linfrön, psylliumfrön, vatten och olivolja. Mixa slätt.

Hacka lök, vitlök och tomat till mindre bitar och tillsätt sedan i “smeten”. Pressa en halv citron över, och smaka sedan av med salt och persilja. Tillsätt eventuellt vatten för en lösare konsistens.

Dela zucchinin i fyra delar och skär sedan spagettiliknande strimlor med hjälp av en osthyvel, potatisskalare eller en Spiral från Lurch. Strö lite örtsalt över för mer smak.

Tips!
Blötlägg gärna en större mängd bönor samtidigt, och frys sedan in överskottet i portionspåsar. Perfekt snabbmat!

Näringsinnehåll

Zucchini

 

 

 

 

 

Zucchini är ett fantastiskt livsmedel, vars näringsinnehåll är mäkta imponerande. Zucchinin innehåller exempelvis mangan, magnesium, kalium, koppar, folat och fosfor. Den innehåller även rikligt med fibrer, vilket bidrar till en ökad mättnadskänsla.

1438930416-11199-300x224

Pumpafrön innehåller drivor utav nyttigt fett, samt även enorma mängder protein. Hela femtio procent utav pumpakärnan består utav protein. I och med ovanstående lämpar sig pumpakärnan extra väl i samband med träning, då proteinet påskyndar och underlättar vad gäller musklernas uppbyggnad efter hård, nedbrytande träning

 

 

Chickpeas (1)

Kikärtor är rika på proteiner, mineraler och kostfibrer, och uppskattas därför oerhört utav vår kropp. Genom att tillföra kikärtor i små mängder i sin dagliga kost, sägs förbättra insulin- och blodvärden på endast en vecka. De verkar aptitreglerande, främjar en god tarmhälsa och skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet tack var en unik sammansättning utav antioxidanter.

 

Härliga underbara Gotland!

IMG_1577

I tisdags åkte jag och barnen till Gotland. Vi har haft väldigt fint väder.

 

Jag och Nathalie (min dotter) har varit ute och sprungit. Badat har vi också hunnit med!

Medeltiden pågår för fullt och min son William har köpt en hel utrustning med pilbåge och pilar. Nu blir det att sätta sig i solen och läsa en bok, när man äntligen har lite tid 🙂

Tittar in här lite snabbt för att dela med mig av bilder från härliga Gotland!

IMG_1582

IMG_1611

IMG_1612

IMG_1616

 

 

 

Blir du utsatt för hormonstörande ämnen?

kunskapsoversikt_kemi

Vad kan vi göra för att minska vår exponering av hormonstörande ämnen och vad är hormonstörande ämnen?

Enligt National Institute of Environmental Health Sciences, är hormonstörande ämnen “kemikalier som kan störa det endokrina systemet och ge negativa effekter på laboratoriedjur, vilda djur och människor.

Det endokrina systemet håller våra kroppar i balans, reglerar organfunktion och säkerställer god tillväxt och utveckling. Hormonstörande ämnen kan ändra, blockera, härma och/eller ändra våra naturliga hormoner. Effekten av att utsättas för hormonstörande ämnen kan visa sig senare i livet och kommer inte nödvändigtvis på en gång. Hos vuxna har för mycket exponering av BPA bl.a kopplats till cancer, hjärtsjukdomar och hormonella avvikelser.

Hormonstörande ämnen kan leda till infertilitet, autoimmuna sjukdomar, endometrios och även diabetes och fetma. Det antas även utgöra den största risken för missbildning av foster. Hormonstörande ämnen kan återfinnas i bröstmjölk. Barn – och i synnerhet nyfödda – är mer känsliga för miljögifter då deras kroppssystem och nervbanor fortfarande utvecklas.
Man har sett att barn som utsatts för mycket BPA (som finns i plast) kan drabbas av beteendemässiga problem samt ett ökat BMI.

Kemikalierna kan finnas i produkter som vi kommer i kontakt med varje dag, inklusive bekämpningsmedel, plast, flammskyddsmedel, leksaker, hudvårdsprodukter, rengöringsprodukter och även i mat och vatten. Du kan dessutom hitta det i sojabaserade produkter. Hormonstörande kemikalier kan absorberas genom intag av föda och dryck men även genom huden.

Jag har själv fått allvarliga problem med just hormonstörande ämnen genom mitt arbete som hudterapeut under många år. Jag utsattes då för mycket kemikalier som finns i hudvårdsprodukter. För att undvika problem använder jag numera i stort sett bara hudvårdsprodukter som är såpass naturliga att jag kan äta dem. På grund av långvarig exponering av kemikalier lever jag med min känslighet . Om jag använder produkter som innehåller hormonstörande ämnen får jag utslag (i form av bölder) på ryggen, menstruationen blir oregelbunden och brösten och körtlarna sväller upp. Även om det är omöjligt att helt undvika hormonstörande ämnen så finns det sätt att begränsa exponeringen för det:

– Välj ekologiska livsmedel.

– Skaffa en vattenrenare som tar bort en hel del bly och bekämpningsmedel. Denna rekommenderar jag.

– Undvik plast som innehåller BPA, konserver och konservmat. Ta bort alla matlådor gjorda av plast och drick inte vatten ur plastflaska. Värm inte upp plast i micron och drick aldrig vatten ur en plastflaska som legat kvar i bilen och blivit uppvärmd i solen. Diska inte plastburkar i diskmaskinen.

-Tvätta händerna efter hantering av kvitton – många kvitton innehåller BPA och tungmetaller.

– Undvik ftalater. Dessa kemikalier används i plaster och är vanligt förekommande i livsmedelsförpackningar och leksaker. De används i “doft”, som återfinns i allt från diskmedel och doftljus till schampo och luftrenare.

-Använd naturlig hudvård, mycket kan du hitta i ditt egna kök. Läs gärna ett av mina gamla inlägg här på bloggen om tips på naturlig hudvård.

– Minska konsumtionen av plast och fundera på varje plastsak du tar med dig hem från affären. Är du tvungen att ha den? Minska mer och mer.

– Tandläkaren har fler alternativ till plastlagningar och fråga om din tandläkare använder sig av ett material som heter Doxa. Ett mycket bättre alternativ.

– Ät färgrik mat (mycket grönsaker och bär). Det innehåller massor av antioxidanter som skyddar våra celler.

Kan även låga doser vara farliga?

NIEHS och National Toxicology Program har tagit fram studier där det visar sig att “vissa hormonliknande kemikalier kan påverka kroppsfunktioner redan i mycket låga doser”.

I en treårig studie utförd av Tufts University, fann forskarna avgörande bevis för att “miljöexponeringar för hormonstörande ämnen är förknippade med mänskliga sjukdomar och funktionshinder.”

Det kan ta flera år innan företag blir skyldiga att bevisa säkerheten av innehållet i sina produkter. Fram till dess blir vi försökskaniner. I dag vet inte forskarna vad som händer i kroppen med den så kallade cocktail-effekten. Det syftar på vad som kan hända om vi utsätter oss för flera olika kemikalier i små doser. Blandningen kan visa sig ha extrema konsekvenser. Vi människor mixtrar med oss själva och jag tror att snart kommer våra kroppar inte klara av så mycket mer. Generationen som växer upp nu är så mycket känsligare för allt, allergier drabbar fler och fler och detta för att generationen innan har konsumerat mycket kemikalier under många år. Men, varje konsument har ett val och vi har möjlighet att välja de alternativ som är bättre för oss och på så vis begränsa mängden kemikalier i våra kroppar. Väljer fler bort kemikalier så blir efterfrågan mindre på dessa. Vi behöver få hårdare regler på kemikalier i vårt samhälle!

Jag mår bra idag, men är fortfarande känslig för kemikalier och kommer alltid att vara det, då mitt system har varit hårt utsatt. Jag har rensat bort många av de skadliga kemikalier som en gång gjorde att jag blev dålig. Börja du också ta bort kemikalier – steg för steg, så kommer vi att leva i en renare värld och må bättre.

Kram
Johanna

 

Nu är den äntligen klar!

johanna+skold

Nu äntligen är min nya hemsida klar www.johannabjurtsrom.se och nu kan ni läsa mer om mig och allt vad jag gör och erbjuder!

Intensive program, där du får en ordentlig genomgång av din hälsa och support under 45 dagar.

45_days

Academy är min nya utbildningsdel, där du blir Hälso-& livsstilscoach som kommer att starta nu i höst. (det finns några platser kvar!)

academy

 

Athletes program, för dig som är elitidrottare och vill utvecklas både mentalt och din prestation.

athletes_program

True Potential at work för dig som behöver en bra arbetsmiljö och friskvård på din arbetsplats.

true_potential

 

Eller läs mer om nöjda kunder och andra som skrivit om mig genom åren. 🙂

Längtar tills jag börjar att jobba igen för fullt v. 34. Det börjar bli inbokat den veckan, men det finns några tider kvar för dig som känner att du skulle vilja ha en kick start till hösten och göra en analys eller gå på något av de 45 dagars programmen!

Gå gärna ut på min nya hemsida och titta runt och tack fina Amanda Asp som lagt ner massa jobb med den!

Å glöm inte att fylla i Hälsoformuläret som finns på min hemsida, det är helt gratis! 🙂

Vad tycker du om min nya sida?

Kram
Johanna

Är palmolja bra?

1551366_571x381_scale_90
Jag äter inte denna olja av både hälsoskäl och för att värna om vår jord. Jag skulle inte rekommendera att äta palmolja alls. Detta på grund av punkterna nedan.
1. Den mest använda oljan idag.

Palmolja är den mest konsumerade vegetabilisk olja på vår jord, och har varit länge. Idag kan du tyvärr hitta den i nästan hälften av alla förpackade produkter.

2. Marknadsförs som ett hälsosammare alternativ.

Livsmedelsindustrin räkningar palmolja som ett hälsosammare alternativ till skadliga transfetter. Tyvärr är det inte riktigt så. Studier visar att det faktiskt höjer LDL-kolesterol.

3. Palmolja används i många livsmedel och skönhetsprodukter.

Palmolja är en billig olja och finns i förpackade kakor, kex, glass och andra godsaker men även i ex margarin. Palmolja kan också användas för att ta bort smuts från hår och hud, vilket gör det till en populär ingrediens i många skönhetsprodukter. Men palmolja behöver inte anges på etiketten som Palmolja – glycerin och stearinsyra är andra namn.

4. Förstör vår natur

Cirka 86% av Palmoljan kommer från Indonesien och Malaysia. Dessa länder är helt beroende av export, så att de har rensat miljontals hektar skog för att i stället odla palmolja. Dessa släpper ut höga halter av koldioxid och förstör miljön för Sydostasiens djurliv. En tredjedel av Indonesiens däggdjursarter anses vara hotad då de kala områdena gör att djuren inte har mat och de människor som bor där tvingas från sina hem.

 

5. Vad kan jag göra för att undvika att äta palmolja?

Köp GMO-fria ekologiska produkter. Då undviker du en hel del.

Köp inte processad färdig mat, utan gör din mat från grunden och ät mer grönsaker.

Viktigt är det också att du gör ett val i din lokala mataffär. Varje köp är en röst, och genom att investera i bättre alternativ och om fler gör detta ökar efterfrågan på dessa istället. Vilket leder till att vi kan få en förändring i samhället, då efterfrågan styr.

Kram
Johanna

 

Äppelstapel med kanelcrunch och mandelgrädde

Appelstapel

 

Äppelstapeln är en fröjd för både knopp och kropp! Låt dina smaklökar och ditt sinne njuta utav den underbara smaken, medan resten utav din kropp gläds utav att tillgodoses med alla de fantastiska näringsämnen som denna dessert innehåller. 

Ingredienser
1 person

 

Äppelstrudel
1 st äpple
1 tsk kanel
1/2 msk yacon sirap

Kanelcrunch
1 dl mandel
1/2 dl russin
3 msk linfrön
2 msk vatten
1 tsk yacon sirap

Mandelgrädde
2 dl mandel
1/2 – 1 L vatten
1 st avokado
1 tsk kokossocker
1 msk yacon sirap

Mixa mandlar som skall vara till kanelcrunchen med linfrön och russin och rör sedan ut yacon sirapen i vattnet. Blanda ihop allt och knåda till en deg.
Tärna äpplen och blanda dem med kanel och yacon sirap.

Mixa resten av mandlarna till ett grovt mjöl för att göra mandelgrädden och tillsätt lite vatten i taget. Dela avokadon och mixa ner den tills det blir en slät konsistens och smaka av med kokos socker och lite yacon sirap.

Uppläggningen:
Varva äpplena med kanelcrunchen i ett högt glas och toppa med mandegrädden. Mumma!

Näringsinnehåll

Almonds

Mandeln är den nöt vilket sägs medföra flest hälsofördelar vid förtäring. Den är den nöt som sägs medföra flest hälsofördelar. Den innehåller exempelvis rikligt utav E, B-vitamin, folsyra samt protein. Mandeln innehåller faktiskt uppemot 20% protein, och anses därför vara en superb livsmedel att förtära efter träning, då proteinerna bidrar till att musklerna snabbt kan återuppbyggas och återhämta sig efter den fysiska påfrestning som hård träning innebär.

 

Apple

 

Äpplen har en enorm mängd antioxidanter. Forskning pekar på att dagligt intag utav äpplen förebygger demens tack vare dess höga halt av antioxidanter. Äpplen sägs även lindra besvär med samband med astma.

 

Raisins

 

Russin må vara rika på socker, men i liten mängd gör de stor nytta för vår kropp. Russin har bland annat visat sig motverka karies samt olika tandköttssjukdomar, tack vare att de innehåller fytoämnen. Russin innehåller även antibakteriella och antinflammatoriska ämnen, samt hög halt av utav kalcium och järn.

 

Cinnamon

 

Kanel är en krydda vilket innehåller enorma mängder antioxidanter. Man har kommit fram till att endast 2 gram kanel motsvarar antioxidanthalten i 1,3 kg tomater. Förutom den höga antioxidanthalten har kanelen även en god inverkan på vår tarmflora. Den ser till att vårt blodsocker håller sig på en jämn nivå och har en positiv inverkan på vårt insulin.

Smaklig spis! 🙂

Kram
Johanna

Går hjärnan ofta på högvarv och känner du dig nerstämd och ledsen?

Helt-uden-gluten_header

Då kan det vara en intolerans av något du äter av som gör att inflammation uppstår i kroppen och framför allt hjärnan.

Idag börjar depression bli en av de vanligaste åkommorna i världen. En rapport från 2013 fann att sedan 1979 har antalet dödsfall på grund av hjärnsjukdom ökat med 66% hos män och hela 92% hos kvinnor.
Problem har gemensam nämnare, inflammation. Man har forskat mycket på detta det senaste där man ser hur inflammation kan påverka hjärnan negativt.

De livsmedel som vi äter har en viktig roll i våra inflammationsnivåer. Det finns en hel del livsmedel som ökar inflammationsnivåerna. En av de största är mjölkpulver (som finns mycket i barnvälling samt i proteindrinkar/pulver) En av de andra största bovarna i dramat är Gluten. Forskning visar nu att celiaki (glutenallergi) kan presentera sig strikt som ett neurologisk problem.

Gluten har visat sig öka nivåerna av proteinet zonulin i tarmen och som leder till läckande tarm syndrom. Detta tillåter bl.a osmälta matproteiner och bakteriella toxiner (gifter) att passera in i blodomloppet, aktivera en inflammatorisk process i kroppen.

Förhöjda zonulin nivåer i tarmen har kopplats till förhöjda zonulin nivåerna i hjärnan. Alltså en läckande tarm kan leda till en läckande hjärna. Hjärnans immunsystemet gliaceller, kan då aktiveras och orsaka inflammatoriska processer i hjärnan.

Varför är det mer vanligt att vi är känsliga för gluten idag?

Det börjar bli fler och fler som blir glutenintoleranta i vårt samhälle. De tillsätter ex extra gluten i bröd för att det skall bli fluffigare och våra stackars magar får ta mycket.

En rapport i den amerikanska Journal of Clinical Nutrition förklarar hur vi har sett en snabb förändring i vår värld under en relativt kort tidsperiod. Vår nuvarande livsmedelsförsörjning, jord utarmning och miljögifter är en orsak. Det vi oftast glömmer bort är att cirka 99% av våra gener bildats innan utvecklingen av jordbruket, för ca 10.000 år sedan.

Forskare hävdar nu att de är i huvudsak en obalans från våra gener. All processad mat och genetisk modifiering av spannmål har bara gjort saken värre. Våra gener lever i en helt ny värld och vete är inte vad det en gång var. Vi har även mycket tungmetaller i vetet idag och speciellt kadmium. Vilket jag tror även det är en stor orsak till att läckande tarm är vanligare.

Känner du dig nere och deprimerad kan gluten vara en orsak. Testa att ta bort det i din kost för ett tag och fyll på med grönsaker på tallriken istället. Upplever du skillnad så rekommenderar jag att ta bort det för alltid.

Jag har inte ätit vete på många år och känner en stor skillnad i kroppen på före och efter. Det var en av orsakerna förutom mjölkpulver till att inte höll i mitt knä då jag spelade fotboll. Det ledde till att korsband, ledband och menisken helt trasades sönder då den inte tålde den höga belastning (som normalt skall klaras) då kroppen var så inflammerad och försurad att alla ligament samt skelett blev för porösa.

Följ mig gärna på FB och på Instagram!