Vad kan vara orsaken att min tarm inte fungerar optimalt?

När jag var 12 år hade jag dåliga tänder. Det medförde att jag lagade mina tänder ofta, med amalgam. Jag tillhör generationen som fick väldigt mycket av den varan och det gjorde att jag fick magproblem med olika diagnoser på tjocktarmen. Det tog många år innan jag förstod att det var amalgamet med kvicksilver i som orsakat mina magproblem. Jag började med att byta ut min kost och tog bort mjölk, vete och kött och tillsatta bra fetter, grönt och bra bakterier. Detta förbättrade min mage oerhört.

Jag har samtidigt letat och letat hur jag skall bli av med smärtan i tarmen som funnits där så länge. Jag har kommit fram till vad det är och förstår hur jag skall göra. Det tog mig massa år att studera och lära mig hur jag gör. Jag har arbetat som terapeut i 20 år och nu vet jag precis vad som behövs för tarmen skall ha de bästa förutsättningarna. Alla ser vi olika ut och vi behöver olika saker för att må bra. Det som är viktigt att titta på är vad just du behöver.

pro_digest

Men hur vet jag då om jag har en nedsatt funktion i tarmen?

Du har förstoppning eller kronisk diarré.
Dina bakterier i tarmen avgör om avföring är hård eller mjuk. Om du skulle vara förstoppad eller ha diarré är det ett tecken på att du har en blandning med alltför många sjukdomsbefrämjande bakterier som lever i dina tarmar.

Du stabiliserar tarmen med en blandning av mer hälsofrämjande bakterier. Ta bort all vit föda. Så som mjöl, socker, mjölk och jäst. Uteslut även frukt i dessa situationer. Drick mycket vatten och tillsätt gärna bra bakterier och enzymer. Här hittar du de bästa bakterierna.

Du har hudutslag.

Hudutslag är oftast ett tecken på en läckande tarm. Det är när tarmslemhinnan öppnas upp och gifter går ut i blodet och i vårt system. Resultatet blir att bakterier och osmälta livsmedel strömmar in i blodomloppet. Det är lite som att ha ett läckande tak på ett hem. Detta kan orsaka livsmedelskänsligheter och autoimmuna sjukdomar. Sedan blir det immunförsvaret och dina utsöndringsorgan som lever, njurar, lungor och till sist huden som får ta hand om det. Eftersom huden är vårt största organ så får den ta över mycket av de andra organens svagheter. Det visar sig som akne, eksem eller förtidigt åldrad hud, då vi oxiderar snabbare. Man kan säga att en läckande tarm blir till slut en “läckande hud.”

Koppen har för mycket att göra tillslut och det är inte ovanligt att vi sedan får allergier, så som pollen, födoämnesallergier och kvalster m.m.

För att minska och hjälpa din tarm i detta läget. Se till att inte utsätta dig för onödiga kemikalier, socker, jäst, vete och mjölkprodukter. Maxa det gröna och ät mat med mycket näring i. L-glutamin, kokosolja och havtorn är bra för att stötta din tarmslemhinna.

Du använder regelbundet smärtstillande medel eller andra läkemedel

De mediciner du använder kan påverka tarmen. De påverkar hur snabbt saker och ting rör sig genom din tarm. De ändrar också miljön för din tarm och du lockar snabbare dit de mindre bra bakterierna. Många av de smärtstillande läkemedlen fungerar som mat för bakterierna och det blir överväxt av fler sjukdomsbefrämjande bakterier.

Du har humörsvängningar
Serotonin är en signalsubstans som är mycket viktigt när det gäller att uppleva glädje och lycka. 90% av ditt serotonin produceras av nervceller som finns i din tarm och bara 5% i hjärnan. Detta medför att om du har en depression eller en nedstämning så är tarmen inblandad. Hjälp tarmen att få en bättre miljö. Ät mycket grönt och undvik sådan mat som gör att tarmen blir påverkad. Ta bort allt det vita i din kost och maxa med det gröna! Ät bra fetter, som avokado, kokosolja och olivolja. På detta vis gynnar du de bra bakterier som lever i tarmen och förbättrar miljön. Detta är nyckeln till ett bättre humör.

Du kan ha andra tarmsymtom
Det kan vara halsbränna, uppstötningar, illamående, uppblåsthet, svårigheter att svälja, och smärta. Alla dessa symtom pekar på problem med tarmen. Det kan alltid vara bäst att kolla upp vad grundorsaken kan bero på. Ät en grön kost och ändra din livsstil som kommer förbättra din maghälsa. Jag har tagit fram 10 nycklar som du kan ta hjälp av som kommer att förbättra din hälsa i enkla steg. Allt vi äter och stoppar i oss går igenom vårt blodomlopp och transporteras till våra celler. Du använder bl.a näringen till energi och till att bygga upp kroppen. Det behövs även för att reparera våra celler, så de fungerar optimalt. När detta inte fungerar optimalt kommer vår hälsa att påverkas negativt. Vi tappar energi och vi blir lättare deprimerade.

Jag tänker alltid kroppen som en helhet. När du kommer och gör en analys eller en coachning hos mig så tittar jag alltid på tarmen och hur kroppen samverkar. Att ha en bra tarmhälsa är en bra grund för din hälsa. Genom att förbättra tarmhälsan kan ditt humör, din livsglädje, din energi och ork förbättras!

Att rena kroppen och tarmen med örter kan hjälpa, men oftast behöver vi rena på cellnivå. Det krävs lite mer kunskap och djupare förståelse av kroppen.

Vad kan du göra åt din tarm redan idag?

Ett första steg är att kolla upp vad grundorsaken kan vara att den är nedsatt. Hur du byter ut till en bättre kost och hur du bör äta för att få den bästa tarmhälsan.

Vi är alla individer och behöver olika saker för att må bra, vad behöver du?

Vill du få Hälsohero tips varje torsdag? Gå gärna in på min hemsida och anmäl dig till mitt nyhetsbrev som kommer ut varje torsdag till din mail.

Kram
Johanna – Din Hälsohero